Værnemagt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Værnemagt (tysk: Wehrmacht) var en fordanskening af det tyske Wehrmacht i perioden 1935 til 1946. Værnemagt blev brugt om såvel de tyske som de danske styrker under den tyske besættelse af Danmark (19401945). I Kong Christian X og T.H: Staunings proklamation den 9. april 1940 lyder det således: "De tyske Tropper, der nu befinder sig her i Landet, træder i Forbindelse med den danske Værnemagt, og det er Befolkningens Pligt..."


Den tyske Værnemagt omfattede Heer, Kriegsmarine og Luftwaffe.

Værnemagten afløste i 1935 Reichswehr (Rigsværnet), der blev oprettet i 1921 under versaillestraktatens strenge betingelser. Oprettelsen af værnemagten, der ikke var tilladt af versaillestraktaten (se Tysklands oprustning i 1930'erne), var en åbenlys provokation. Det kraftige signal blev ignoreret af 1. verdenskrigs sejrherrer og lagde fundamentet til 2. verdenskrig.

Waffen-SS, som var den militære del af SS (en organisation under NSDAP), kæmpede i nogle tilfælde under værnemagtskommando.

Den tyske hær havde i løbet af krigen 25 arméer. Den var den eneste institution med styrke til at kunne vælte nazi-regimet, og da krigslykken vendte, strammede SS disciplinen. Antallet af tyske soldater, der blev henrettet for disciplinærbrud, nåede ca. 212.000.

Tidligt i 1945 stod 31 ubesejrede tyske divisioner – 10 procent af Værnemagtens styrker – fanget på Kurland-halvøen i Letland. De var flere end den samlede britiske hær, og halvdelen af de tyske styrker ved Vestfronten. [1]

Værnemagten, vigtige personer[redigér | redigér wikikode]

Nummerplader[redigér | redigér wikikode]

Schwimmwagen Dresden.jpg

Nummerplader på biler fra hæren begyndte med WH, Kriegsmarinens havde WM, Luftwaffe WL og Waffen-SS brugte SS.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Norman Davies: Europe at War, Macmillan, 2006.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Militær Stub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.