V for Vendetta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
V for Vendetta
Filmens logo
Filmens logo
Originaltitel V for Vendetta
Dansk titel {{{dansk titel}}}
Genre {{{genre}}}
Instrueret af James McTeigue
Produceret af Joel Silver
Larry Wachowski
Andy Wachowski
Grant Hill
Manuskript af Andy Wachowski
Larry Wachowski
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Natalie Portman
Hugo Weaving
Musik af Dario Marianelli
Fotografering Adrian Biddle
Klip Martin Walsh
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør Warner Bros
Udgivelsesdato 24. marts 2006 (DK)
Censur {{{censur}}}
Længde 132 min
Land USA
Priser Saturn Award
Sprog Engelsk
Budget $54,000,000 (Estimeret)
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte '
Fortsættes i '
Tekniske data: {{{tekniske data}}}
DVD {{{DVD}}}
VHS {{{VHS}}}
Blu-ray {{{Blu-ray}}}
på IMDb
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}

V for Vendetta er filmatiseringen af Alan Moores tegneserie af samme navn. Filmen er en science fiction-thriller instrueret af James McTeigue. Oprindeligt var brødrene Wachowski dedikeret til at instruere filmen, men de besluttede sig for at give den til McTeigue, der var deres første assisterende instruktør under Matrix-filmene. Wachowski-brødrene er både forfattere til manuskriptet og producenter af filmen.

Hugo Weaving har hovedrollen som den mystiske frihedskæmper "V", der forsøger at gennemføre socialpolitiske ændringer i et fascistisk London, samtidig med at han forfølger de folk, der i hans fortid torterede ham og tog alt fra ham, selv hans hukommelse. Igennem hele filmen bærer V en Guy Fawkes-maske, som symbol på at ideer aldrig dør. I starten af filmen møder han Evey (Natalie Portman), som han prøver at omvende.

Det var planlagt at filmen skulle have premiere fredag den 4. november 2005 (en dag før 400 års dagen for Guy Fawkes aften), men blev forsinket på grund af terrorangrebet i London 2005, i stedet fik filmen premiere den 17. marts året efter (24. marts i Danmark). Anmeldelserne var positive og den verdensomspændende box office var på over 132 millioner dollars. Alan Moore nægtede dog selv at se hans filmatisering, da han ikke var tilfreds med tidligere filmatiseringer af hans værker. På samme måde afviger denne filmatisering fra den oprindelige tegneserie, da folket bag filmen ville gøre den mere tidssvarende.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Filmen foregår ligesom tegneserien i fremtidens England, som har udviklet en facsistisk politik. Filmens ene hovedperson er kvinden Evey, der bliver viklet ind i en "terrorhandling", som "V" står bag. Hun må derfor ufrivilligt bo hos V, hvor hun oplæres til at blive en frihedskæmper

Filmens hovedperson er en maskeret figur, identificeret alene med bogstavet "V". V vil vælte den regering, som styrer England på daværende tidspunktet. Regeringen bruger kampen mod terror som en undskyldning for at holde befolkningen i et jerngreb og for at dræbe muslimer og homoseksuelle i kristendoms navn. Ude i den store verden er der opstået krig og der hentydes til, at atombomber er blevet brugt på mellemøsten. I England er man blevet skræmt af, at terrorister havde spredt en dødbringende sygdom på diverse skoler. Dette fik englænderne til at stemme på den konservative politiker Adam Sutler (John Hurt). Derefter kom der straks en kur, der helbredte sygdommen. Imellemtiden var det Sutler selv, der ved hjælp af eksperimenter på blandt andet V, havde udviklet sygdommen og kuren dertil for at få en stor vælgertilslutning.

V var den eneste overlevende efter eksperimenterne. Dog bivirkede eksperimenterne til, at han havde muteret og mistet hukommelsen. Hele "lejren", hvor eksperimenterne foregik, endte i en kæmpe eksplosion, der brændte V til ukendelighed.

Ved hjælp af V's muterede kræfter, har han været i stand til at stjæle censureret kultur og fødevarer fra højkansler Sutler. Han har derved bygget sig et hjem i de lukkede undergrundsbaner i London. V viser sig dog først offentligt frem den 5. november, hvor han sprænger en tom Old baily i luften. Derefter trænger han ind i englands eneste fjernsynskanal og holder en tale for hele Londons befolkning, hvor han på en karakteristisk måde fremlægger ondskabsfuldhederne fra regeringen og befolkningens egen passivitet. Han lover dem en revolution den 5. november året efter, hvor han vil sprænge Houses of Parliament i luften.

Ved at dræbe flere og flere partimedlemmer opildner han en anarkistisk stemning i London, hvor det er tydeligt at se, at flere og flere mennesker vender sig imod regeringen, på grund af regeringens dårlige håndtering af situationen. Fx begynder regeringen på nye skræmmekampagner, der preller af på befolkningen.

I slutningen af filmen strømmer folk fra alle egne til Westminster Palace for at overvære eksplosionen. Imellemtiden dør V efter at have dræbt Adam Sutler. Han vender dog beskudt tilbage til undergrunden, hvor Evey venter ham. Han giver hende et tog fuld af dynamit, som fører til Westminister Palace og fortæller hende, at det er hendes valg, om hun vil sende toget af sted. V dør og Evey trækker i håndtaget, der sender toget mod slottet. En masse Guy Fawkes-beklædte revolutionister overværre slottets ødelæggelse.

Filmens historie udspiller sig altså fra den fjerde november lige før midnat til den femte november næste år. Igennem hele filmen afslører V ikke V sit ansigt, omend Evey gerne ville se det. Umiddelbart fremgår det, at ansigtet er alvorligt forbrændt.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film