Velfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Velfjorden
Indløbet til Velfjorden
Indløbet til Velfjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Vevelstad og Brønnøy
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Helgeland
Type fjord
Maks. længde 31 kilometer
Oversigtskort

Velfjorden er en fjord i Brønnøy og Vevelstad kommuner i Nordland fylke i Norge. Den strækker sig 31 km mod sydøst til Taurmanbotnet i bunden af Langfjorden.

Fjorden har en række sidefjorde, som Okfjorden, Storfjorden, Lislbørja, Storbørja, Sørfjorden, Heggfjorden og Langfjorden.[1]

Velfjorden har indløb mellem Hornnæsset i Brønnøy i vest og Sydodden i Vevelstad i øst. Ved Hornnæsset ligger Horn og derfra går der færge over fjorden til Anddalsvågen som en del af Rv17. Ved Oknæsset går Okfjorden mod nordøst, mens Storfjorden går nordøstover et stykke længere mod syd ved Røyrvikodden. Et stykke længere inde i fjorden deler den sig i flere grene. En halvø stak mod nord i fjorden med Sørfjorden på vestsiden og Heggfjorden på østsiden. Inderst i Heggfjorden ligger Hommelstø, mens Velfjord ligger inderst i Sørfjorden.

Øst for halvøen ligger Børjenæsset og her går Lislbørja østover på nordsiden, mens Storbørja ligger på sydsiden. Mellem indløbet til Storbørja i øst og Heggfjorden i vest fortsætter Velfjorden sydover som Langfjorden.

Rigsvej 76 går langs dele af vestsiden af fjorden.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Velfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk