Vestsjællands Trafikselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vestsjællands Trafikselskab
Logo for det daværende Vestsjællands Trafikselskab
Virksomhedsinformation
Opløst 1. januar 2007 Rediger på Wikidata
Lukket 1. januar 2007
Hovedsæde Dr. Kaarsbergsvej 6, 4180 Sorø
Produkter Offentlig transport
Organisation
Ejer Vestsjællands Amt
Sekundært logo fra VT

Vestsjællands Trafikselskab (forkortet VT) var et dansk trafikselskab der varetog den kollektive transport i det daværende Vestsjællands Amt. Trafikselskabet blev 1. januar 2007 slået sammen med det nydannede fælles trafikselskab Movia[1] der skulle dække hele Sjællands efter Strukturreformen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Vestsjællands trafikselskab var et trafikselskab der dækkede det daværende Vestsjællands amt. Trafikselskabet opstod ved den første lov om trafikselskaber i Danmark der blev vedtaget i starten af 1980[2] hvorefter VT endeligt blev oprettet den 1. august samme år[3]. Før denne lov trådte i kraft blev rutebustrafikken varetaget af lokale vognmænd[4] der selv oprettede ruter og kørerplaner samt af jernbaneselskaber, eksempelvis selskabet bag Odsherredsbanen OHJ der længe før oprettelse af VT havde kørt rutetrafik i Odsherred[5].


De første mange år underlagt Vestsjællands trafikselskab kørte rutebusserne fortsat rundt i de tidligere vognmænds design men med et VT logo klistret på siderne af busserne indtil man i midt 1980'erne begyndte at male busserne fra de private vognmænd om til VT's nye busdesign som blev udrullet i forbindelse med nyere udbudskontrakter af bustraikken.

Gratis Weekend[redigér | rediger kildetekst]

I weekenden fra den 30. juli og frem til den 2. august 2005 fyldte VT år. Trafikselskabet der var blevet etableret i 1980 kunne således fejre 25-års jubilæum. Dette jubilæum blev markeret ved at alle borgere i Vestsjællands Amt kunne få fri bustransport i den sidste weekend af sommerferien i 2005. dette var en stor glæde for mange familier der nu kunne tage bussen ud i amtets sommerland[6].

Kampen mod Movia[redigér | rediger kildetekst]

Da det blev besluttet i forbindelse med Strukturreformen at amterne skulle nedlægges, førte dette også til lidt modstand i det daværende amt på Vestsjælland. Blandt andet var der på Vestsjælland stærk modstand imod at det lokale trafikselskab VT skulle sammenlægges med Storstrøms Trafikselskab STS og HT fra hovedstadsområdet. Disse diskussioner førte blandt andet til at VT's daværende formand gik i pressen og udtrykte sin utilfredshed over den kommende sammenlægning med blandt andet ordene:

"- Busdriften er jo lokal, og der er stor forskel på atorganisere busdrift i et tyndtbefolket område i Odsherred og så idet indre tætbefolkede København, siger formand for VestsjællandsTrafikselskab[7][8]."

Produkter[redigér | rediger kildetekst]

Vestsjællands Trafikselskab kørte med følgende prodrukter:

  • Bybusser
  • Rutebiler
  • E-busser
  • Hurtigbussen
  • IC Busser

Bybusser[redigér | rediger kildetekst]

Bybusserne var busser der kørte lokalt inden for byerne i VT's område, specielt kendetegn for bybusserne var, at bybusserne var opkaldt efter det zonenummer som byen lå i. F.eks hed Holbæk "10" også 1 for linje 1. så linjen hed 101. Sådan fortsatte nummereringen hele vejen igennem trafikselskabet.

Zoner som byerne lå i og trafikkort vedhæftet nedenfor[9].

Kolonnen om trafikkort tilføjes snarest
Zone By Linjenumre Bemærkninger Trafikkort
10 Holbæk 101-112
20 Kalundborg 201-208
30 Slagelse 301-303
40 Ringsted 401 - 405
50 Korsør 500-502
60 Nykøbing SJ 601
80 Sorø 806-807 Linjerne 801-804 blev benyttet af Skolebusruter
90 Skælskør 900 Linjen blev også kaldt for "Solskinsbussen"

Rutebiler[redigér | rediger kildetekst]

På Vestsjælland blev betegnelsen "Rutebiler" brugt helt frem til nedlæggelsen af Vestsjællands Trafikselskab. Rutebiler var de regionale Amts busser der kørte på tværs at kommunegrænser og i visse tilfælde også amtsgrænserne. Vestsjællands Trafikselskab havde et nummereringssystem der gjorde at rutebilerne havde 2-cifrede linjenumre. Eksempelvis havde linjen mellem Holbæk og Ringsted rutenummer 14. mens ruten der kørte mellem Slagelse og Næstved havde rutenummer 88.

E-busser[redigér | rediger kildetekst]

E-busser var en rutetype der kun kørte i myldretiden hos VT. Linjerne kørte på længere strækninger men med få stop og de supplerede normalt også en almindelig buslinje. Ruterne ligesom E-busserne hos HT, senere Movia kendes på at havde et E bag på linjenummeret. En undtagelse fra E-bus konceptet var Linje 15 der i myldretiderne kørte hurtigture imellem Holbæk og Ringsted men af en anden rute end linje 14 der var den ordinære rute imellem de to byer. Et eksempel på en linje med et fælles linjenummer til den ordinære rutebus var ekspresbussen 35E. Linje 35E kørte en længere rute end den ordinære linje 35 ved at den kørte mellem smedeparken i Sorø og Korsør via Slagelse Sygehus og Station. Fra Slagelse til Korsør kørte linje 35E af motorvejen hvorimod linje 35 kørte af den almindelige Korsørvej. Linje 35E kørte dermed uden stop mellem stoppestedet ved "Bilka" i Slagelse og til stoppestedet "Motalavej" i Korsør hvorefter linje stoppede ved alle stoppesteder indtil Casper Brandts Plads. E-busserne havde som hovedreglen en længere rute end de ordinære ruter med samme linjenummer. Eksempelvis kørte den daværende linje 13E helt fra Nykøbing Sjælland til Slagelse hvorimod den almindelige linje 13 kun kørte mellem Holbæk og Slagelse.

Ekspreslinjer ved VT's nedlæggelse
Rute Linjeføring Bemærkninger
13E Slagelse St - Munke Bjergby - Stenlille St - Holbæk Linjen fortsatte ind i Movia hvor den blev lagt ind under den nyoprettee Linje 420R da R-Nettet blev introduceret
15 Ringsted - Store Merløse - Tølløse - Vipperød -Holbæk Linje var tidligere besskiltet med et E men dette blev senere droppet.
35E Smedeparken(Sorø) - Sorø Byterminal - Slagelse sygehus -

Slagelse St - Selandia - Bilka - Motalavej(Korsør) - Casper Brandts Plads

Linjen fortsatte ind i Movia som linje 436 men blev senere nedlagt da Slagelse skulle have nyt busnet.

Hurtigbussen[redigér | rediger kildetekst]

Hurtigbussen var et levn tilbage fra da vognmændene selv kørte bustrafik med egne busruter og køreplaner. Hurtigbussen overlevede ind i VT og kørte oprindeligt helt til Valby St i København fra henholdsvis Odden eller Rørvig. Linjerne havde ingen stoppesteder i HT's dækningsområde bortset fra Valby St. Linjerne blev senere afkortet til Høje Taastrup hvor de fik deres udgangspunkt fra i slut 80'erne. Linjerne var døbt linje 555(Høje Taastrup - Holbæk - Odden) og 666(Høje Taastrup - Rørvig). Linjerne kørte oprindeligt hver dag hele året men denne betjening blev hurtigt nedlagt og linjerne blev fremover udelukkende kørt som Sommerruter fra maj til september. Ruterne fortsatte med ind i Movia der senere nedlagde dem.

Rute Linjeføring Bemærkning
555 Høje Taastrup - Holbæk - Nykøbing Sjælland - Odden
666 Høje Taastrup - Nykøbing Sjælland - Rørvig Linjen kørte ikke ind forbi Holbæk

IC Busser[redigér | rediger kildetekst]

I Samarbejde med DSB og Storstrøms Trafikselskab havde VT i en periode, et koncept der hed IC busser. IC Busserne blev lanceret i forbindelse med DSBs K91 køreplan, hvor også IC3 togene blev sat ind i landstrafikken. IC Busserne, blev sat ind med udgangspunkt ved en InterCity station, og kørte så til en mindre by på Sjælland[10].[11]

Rute Linjeføring Bemærkning
800 Nykøbing Falster - Spodsbjerg-Tårs - Odense Linjen fortsatte driften efter ophør af de resterende IC busser
808 Slagelse - Næstved - Præstø - Stege
841 Store Heddinge - Faxe - Rønnede - Haslev - Ringsted

Zone-opdelingen i VT[redigér | rediger kildetekst]

I Vestsjællands Trafikselskab var zonerne delt op som følgende. Zonerne er efter sammenlægningen til movia blevet bibeholdt men har fået et "1" tal foran hver zone sådan at den daværende zone 30(Slagelse) i Movia hedder "130".

Sammenlægningen til Movia[redigér | rediger kildetekst]

Som følge af Strukturreformen fra 2006 som trådte i kraft i 2007 skulle der dannes et nyt trafikselskab. Strukturreformen betød at amterne blev nedlagt og de nuværende regioner blev oprettet. Heraf skulle et nyt fællessjællands trafikselskab se dagens lys. Der var meget modstand i det daværende Vestsjællands Amt imod sammenlægningen af det lokale trafikselskab, men partnerne blev til sidst enige og Movia så dagens lys den 1. januar 2007.

Movia lavede en glidende overgang. De første 3 år af Movia levetiden skete der ikke meget. Linjenumre, billetudstyr, zonesystem og farverne på busserne forblev stort set uændret. Fra 2010 begyndte Movia at sende nye udbudskontrakter afsted til operatørerne rundt på Vestsjælland. Disse udbud skulle løbende sikre at busserne i det daværende VT design ville blive udfaset stille og roligt. De sidste busser i det daværende VT design kørte i 2013.[12]. Siden 2010 er zonesystemet og billetteringssystemerne også blevet ensartet for de daværende HT, STS og VT områder.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 'Trafikselskabernes busfarver' hos Petersbusside.dk
  2. ^ https://www.ditobus.dk/om-ditobus-gruppen/historie//
  3. ^ Vestsjællands Trafikselskabs start 1978-80. I: Busbladet nr. 108, side 11-19, udgivet af Bushistorisk Selskab, september 2022
  4. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 24. januar 2022. Hentet 24. januar 2022.
  5. ^ https://bibod.dk/arkiv/rutebildrift_odsherred/rutebildrift.pdf
  6. ^ https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/k%C3%B8r-gratis-ud-i-det-bl%C3%A5-med-str%C3%A5hat-p%C3%A5-1518
  7. ^ https://www.dr.dk/nyheder/indland/modstand-mod-sjaellandsk-trafikselskab
  8. ^ https://jyllands-posten.dk/indland/ECE5075564/Modstand-mod-et-samlet-trafikselskab-p%C3%A5-Sj%C3%A6lland/
  9. ^ https://drive.google.com/drive/folders/1Da-IU6cHOknDOp_mXbLf336sub5Oj-fG
  10. ^ http://blog.myldre10d.dk/arkiv/arkivpakkekalenderen22
  11. ^ Lars Ersgaard: IC-Bus. I: Busbladet nr. 109, side 22, udgivet af Bushistorisk Selskab, december 2022
  12. ^ https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/nye-busser-i-vestsjaelland
  13. ^ http://www.danskebusser.dk/bus/billeder/vis_index_id.php?ID=6761