Vilhelmsborg Festspil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Vilhelmsborg Festspil var et friluftsspil, som i perioden 1991–2020 årligt opførte operetter og musicals om sommeren i Vilhelmsborg Park syd for Aarhus. Parken er en del af godset Vilhelmsborg.

Spillets historie[redigér | rediger kildetekst]

Initiativtagerne til spillet var instruktøren Erik Bent Svendlund, forestillingslederen Jytte Thrane og dirigenten Vagn Egon Jørgensen, der blandt andet var inspireret af Nyborg Voldspil og mente, st en by som Aarhus måtte kunne lave lignende udendørs forestillinger. Gruppen søgte derpå frivillige via en annonce i en lokal avis, og trods en række begyndervanskeligheder fik man sat Landmandsliv op som den første forestilling med pæn publikums-og anmeldermæssig succes. Dette gav mod til at gentage opgaven det følgende år, og siden er forestillingen blevet en fast tradition.[1]

Igennem årene er der blevet opført kendte operetter som Sommer i Tyrol, Den Glade Enke og Landmandsliv. Der er også opført musicals som: West Side Story, Cabaret, Grease og All Shook Up.

Mange unge talenter har stået på festspillets scene igennem årene, og flere af dem har senere fået professionelle karrierer. Blandt disse kan nævnes Charlotte Guldberg, Maria Lucia Rosenberg[1] og Kristine Yde.

Den 28. marts 2020 indgav Vilhelmsborg Festspil konkursbegæring efter i flere år at have døjet med dårlig økonomi.[2]

Organisering[redigér | rediger kildetekst]

Festspillet blev drevet af frivillig arbejdskraft bortset fra nogle få nøglepersoner (instruktør, koreograf, kapelmester og musikere), og indtægterne kom udelukkende fra billetsalg, sponsorater, salg af programmer, mad og drikkevarer. Festspillet blev drevet som en fond med en frivillig bestyrelse, et eventuelt overskud ved driften tilfaldt fonden for at sikre Festspillets fortsatte eksistens. Bestyrelsen bedstod af repræsentanter for sponsorerne, repræsentanter for det århusianske kunst- og kulturliv og repræsentanter for medvirkende i festspillet. Tilknyttet var også produktionsleder, teknisk koordinator, kasserer, PR-koordinator og sekretariatsleder. Desuden indgik det professionelle produktionshold, samt alle gruppelederne i et tæt samarbejde med festspillets ledelse. Formand for Festspillets bestyrelse var fra 2013 Lisbet Lautrup Knudsen. Hun afløstes dog af Steen Jonsson Agger den 18. februar 2020 kort før konkursbegæringen blev indgivet.

Opførelser gennem tiderne[redigér | rediger kildetekst]

Følgende forestillinger har været vist:[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Pedersen, Ove. "Spillets historie" (pdf). vbf.dk. Hentet 2015-09-05.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
  2. ^ Om Festspillets konkurs. Jyllandsposten.dk.
  3. ^ "Historien". vbf.dk. Arkiveret fra originalen 28. juli 2015. Hentet 2015-09-05.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 56°04′04″N 10°11′29″Ø / 56.06786389°N 10.19126111°Ø / 56.06786389; 10.19126111