Vindkraftværket Tvindkraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tvindmøllen

Vindkraftværket Tvindkraft eller Tvindmøllen er en 2 MW stor vindmølle ejet af skolesamvirket Tvind ved Ulfborg i Vestjylland. Tvindmøllen satte på en række områder gang i en egentlig forskning og udvikling inden for vindenergi. Blandt andet gik Risø DTU i gang med at arbejde med aerodynamik, efter at forskere fra Risø beregnede Tvindmøllens vinger.

Den 54 meter høje vindmølle var mellem 1978 og 2000 Danmarks højestydende. Den begyndte at producere strøm i foråret 1978, og hen på efteråret begyndte den at producere strøm til Ringkjøbing Amts Højspændingsforening. I de første driftsår kunne det offentlige net kun bære 400 kW, men møllen kunne allerede dengang levere 1 MW, hvorfor hele produktionen ikke kunne leveres til nettet. Den overskydende kapacitet blev benyttet til strømproduktion til en dyppekoger på godt 500 kW, som opvarmede vand til centralvarmesystemet på Tvind.

I juli 2007 havde møllen kørt 117.540 driftstimer, 100.000.000 omdrejninger, og produceret 16.000.000 kwh. Møllen kørte fra begyndelsen kun på halv kraft, med en maksimal effekt på ca. 1 MW i stedet for 2 MW. Grunden var at myndighederne nedlagde forbud mod at man pressede møllen op på 2 MW, og Tvind vil også hellere ville have en mindre ydende mølle, der til gengæld kan holde længere.

Møllens drift[redigér | redigér wikikode]

Tårn og kegle er bygget af jernarmeret beton. Hatten er af valsede stålplader. Vingerne er lavet af glasfiber. Møllen kører i dag med alle originale dele bortset fra vinger og vingelejer, der er skiftet. Noget specielt ved møllen er, at den er en såkaldt "bagløber", dvs. vinden kommer ind bagfra. Grunden til at møller ikke normalt bygges således er, at vinden derved passerer mølletårnet før den passerer vingerne.

  • 1989 blev et vingeleje udskiftet
  • 1993 blev alle 3 vinger og de andre 2 vingelejer udskiftet
  • 1999 blev møllen malet hvid og rød
  • 2000 blev krøje og styringsværket moderniseret
  • 2004 blev yderligere et vingeleje udskiftet
  • 2008 blev møllens kapacitet øget til 1 MW ved at bygge en ny frekvensomformer.

Møllens historie[redigér | redigér wikikode]

Det var kollektivet omkring Tvind der i 1970erne satte sig det mål at bygge en stor vindmølle. Først byggede man en 22 kilowatt stor forsøgsmølle med 5 meter lange glasfibervinger på et ca. 12 meter højt tårn. Efter at det ca. 400 mand store vindmøllehold havde fået erfaring med forsøgsmøllen, lånte man glasfibervingeformen ud til andre vindmøllebyggere.

Til den store mølle blev der i 1973 bygget en dobbelt vingeform, der skulle bruges til at opbygge de 6 glasfiber skaller, som siden skulle blive til de tre 27 meter lange vinger. Andre hold byggede fundamentet og siden betontårnet, der langsom rejste sig som en glideforskalling over Tvind. Andre byggede mølletoppen, der blev sammensat af et gear fra et svensk vandkraftværk og andre komponenter der kunne bruges til formålet. Efter fem år stod møllen færdig, og kunne sættes i gang i 1978.

Den 2 MW kraftige og 54 meter høje vindmølle med tre drejbare vinger på 27 meter og derfor et afsejlet rotorareal på 2290 kvadratmeter, hvilket kan ses i forhold til Gedsermøllens 450 kvadratmeter og Gedsermøllens ydelse på 200 kilowatt.

Eksterne henvisninger og kilde[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56.255966° N, 8.280011° Ø