Vinjefjorden (Nordmøre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Vinjefjorden. (Se også artikler, som begynder med Vinjefjorden)
Vinjefjorden
Vinjeøra med den indre del af Vinjefjorden
Vinjeøra med den indre del af Vinjefjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Aure Tingvoll Heim og Kristiansund
Kommuner (Fylker) Møre og Romsdal
Område Nordmøre
Type Fjord
Maks. længde 50 kilometer
Maks. dybde 320
Oversigtskort

Vinjefjorden er en lang, smal fjord som strækker sig fra Vinjeøra i Heim kommune i Trøndelag fylke til Aursundet og Valsøyfjorden i Aure i Møre og Romsdal fylke i Norge. Europavej E39 går langs hele sydsiden af fjorden, mens fylkesvei 359 går langs dele af nordsiden.

Det gamle navn fra norrøn tid er Fjalnir.

Officielt strækker den sig fra Vinjeøra i øst og helt ud til Kristiansund i vest. Men på grund af sundene Aursundet, Imarsundet og Sålåsundet i nord og sidefjordene Valsøyfjorden, Skålvikfjorden og Halsafjorden mod syd, regnes dens slutning ved dens første afstikker, Aursundet.[1]

Vinjefjorden er mest kendt som «Sildefjorden», men der kan fanges både laks, sej og torsk helt op til 20 kg. Den 30. august 2005 slap 850.000 laks ud fra havdambruget Marine HarvestTustna i Møre og Romsdal. Mange af dem gik ind i Vinjefjorden.

På nordsiden af den indre del af fjorden ligger Nordeuropas længste sammenhængende hasselskov op ad fjeldsiden.[2] Vinjefjorden er 19,5  km lang fra Vinjeøra til midt i Aursundet og er op til 224 m dyb. Den officielle Vinjefjorden er ca. 50 km lang og op til 320 m dyb.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vinjefjorden på norgeskart.no
  2. ^ Kommuneblomsten i Hemne Arkiveret 1. april 2020 hos Wayback Machine på hemneportalen.no
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi