Volga-Don-Kanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sluseport på Volga-Don-Kanalen

Volga-Don-Kanalen (russisk: Волго-Донской судоходный канал имени В. И. Ленина) er en kanal, som forbinder Volga og Don på det punkt hvor de er tættest på hinanden. Kanalen er 101 km (heraf 45 km gennem floder og reservoirer).

Udfordringen med at forbinde de to floder daterer sig langt tilbage i historien. Det første kanalarbejde blev gjort af det Osmanniske Rige i 1569. Peter den Store gjorde et usuccesfuldt forsøg på at bygge en kanal i slutningen af det 17. århundrede. Senere blev der projekteret flere projekter der skulle forbinde floderne, men de blev ikke gennemført.

Konstruktionen af Volga-Don-Kanalen begyndte før den Store Fædrelandskrig (19411945), som forstyrrede processen. I 19481952 blev konstruktionen fuldført. I denne periode blev kanalen primært bygget af fanger som blev opbevaret i flere specialbyggede arbejdslejre. I 1952 toppede antallet af fanger med 100.000.

Efter færdiggørelse blev Volga-Don-Kanalen en vigtig del af et forenet dybvandstransportsystem i den europæiske del af Sovjetunionen. Kanalen har ni sluser med hver et kammer på Volga siden, hvilket kan hæve skibe 88 m, og fire sluser af samme slags på Donsiden, hvilket kan sænke skibe 44 m. Dimensionerne på sluserne er mindre end dem der er på Volgafloden, de kan tillade skibe op til 5.000-ton lastkapacitet.

Volga-Don-Kanalen får sit vand fra Donfloden, som pumpes ind i kanalen ved hjælp af tre kraftige pumper. Vandet bruges også til kunstvanding.

Den russiske komponist Sergei Prokofiev skrev tonedigtet Mødet af Volga og Don for at fejre dens færdiggørelse.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 48°34′N 44°09′Ø / 48.57°N 44.15°Ø / 48.57; 44.15