Volgodonsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Volgodonsk
Волгодо́нск
Volgodonsks byvåben Volgodonsks byflag
Overblik
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Sydlige
Oblast Rostov oblast
Rajon Volgodonsk rajon
Grundlagt 27. juli 1950 Rediger på Wikidata
Postnr. 347340–347399 Rediger på Wikidata
Telefonkode 8639 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE RUVLK Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC+3 (MSK)
Højde m.o.h. 50 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.volgodonskgorod.ru
Oversigtskort
Rostov oblasts beliggenhed i Rusland
Rostov oblasts beliggenhed i Rusland

Volgodonsk (russisk: Волгодо́нск, tr. Volgodónsk) er en by med 168.048(2021) indbyggere, beliggende i Rostov oblast i det Sydlige føderale distrikt i Den Russiske Føderation. Volgodonsk ligger ved floden Don, mellem de to store industricentre Rostov ved Don (190 km mod vest) og Volgograd (230 km mod nordvest) og lige under 1.000 km. syd for Moskva. Volgodonsk er en vigtig industriby og et handelscenter.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Volgodonsk er med Volgo-Don-Kanalen placeret med adgang til både Don og Volga, hvorfra der er forbindelse til det Azovske Hav og Sortehavet mod syd, det Kaspiske Hav mod øst og Østersøen mod nord.

Udover havnen har byen adgang til omverdenen gennem en lufthavn (Volgodonsk lufthavn, VLK), en jernbane og motorvejsnet.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Klimaet er tempereret fastlandsklima, med moderat kolde vintre og lidt snefald og meget varme somre. Januar – 7 grader Celsius, juli + 24 grader Celsius. Gennemsnitstemperaturen for hele året er +8,2 grader; maksimum målt +50 og minimum -34. Nedbør 550 mm.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Volgodonsk blev grundlagt den 27. juli 1950 i forbindelse med bygningen af Volga-Don-Kanalen, som et sted til at huse arbejderne og af byggeriet og personalet til betjening af kanalen efter færdigkonstruktion. I 1956 fik bebyggelsen officiel status af by.

I 1990 og 2000 blev byen, sammen med Moskva målet for en række terrorangreb mod boligkomplekser der efterlod 14 døde i Volgodonsk.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Volgodonsk har en travl havn og er et lokalt industricenter med en del tung industri.

12 km. syd for Volgodonsk ligger atomkraftværket Volgodonsk kraftværk bestående af en reaktor med en produktion på omkring 2 gigawatt, en yderligere reaktor er under opførelse. Kraftværket blev påbegyndt i 1981 og taget i brug 30. marts 2001 – det er Ruslands yngste atomkraftværk.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Byen har et teater og adskillige mindre scener, en kunst- og teaterskole, et museum for lokal historie, tre biografer, biblioteker, osv.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Russisk geografiSpire
Denne artikel om russisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi