Waziristan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Waziristans flag
Waziristans placering i Pakistan

Waziristan (Pashtu: وزیرستان, "Wazirernes land") er en bjergrig egn i det nordvestlige Pakistan på grænsen til Afghanistan, med et areal på omkring 11.585 km². Det er en del af Pakistans Føderalt Administrerede Stammeområder, og som sådant betragtet som værende udenfor landets fire provinser.

Waziristan dækker området vest og sydvest for Peshawar mellem Tochi-floden mod nord og Gomal-floden mod syd. Pakistans Nordvestlige Grænseprovins ligger umiddelbart øst for Waziristan. Området var et uafhængigt stammeområde indtil 1893, udenfor det Britiske Imperium og Aghanistan. Stammernes angreb ind på britisk-styret territorium var et konstant problem for briterne,[1] hvilket førte til gentagne straffeekspeditioner mellem 1860 og 1945. Området blev en del af Pakistan i 1947.

Af administrative grunde er Waziristan delt i to agenturer; Nord Waziristan og Syd Waziristan, med en anslåedet befolkning ( pr. 1998) på henholdsvis 361.246 og 429.841. De to dele har ret distinkte karakterer, skønt begge stammer er undergrupper af Wazir Stammen og taler et fælles Waziri-sprog. De har et formidabelt rygte som krigere og er kendt for deres gentagne blod-fejder.

Wazir stammerne er inddelt i under-stammer styret af landsby-ældste, som mødes i en stamme jirga. Socialt og religiøst betragtet er Waziristan et ekstemt konservativt område.Kvinder vogtes omhyggeligt, og hvert hjem må have en mand i spidsen. Sammenholdet indenfor stammen holdes også stærkt ved hjælp af de såkaldte Kollektive Ansvarslove indenfor Grænse-lovovertædelses-regulativet.

Tilstedeværelsen af Taliban i området har været genstand for international bekymring , særligt efter krigen i Aghanistan blev indledt i 2001.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Lawson, Alastair (2008-04-21). "Why Britons walked warily in Waziristan". BBC News (BBC). Hentet 2008-04-21. 

Koordinater: 32° 17′ N, 69° 33′ Ø