White Ensign

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra White ensign)
White Ensign i sin nuværende form
White Ensign 1707–1801
White Ensign 1620–1707
HMS Trafalgar (S107)

White Ensign er betegnelsen på et orlogsflag dannet efter britisk mønster. Den egentlige White Ensign har en hvid flagdug, rødt kors og det britiske unionsflag Union Jack i det øvre felt ved stangen.

Flere tidligere britiske kolonier har videreført brugen af White ensign med visse modifikationer, i de enkleste erstatter nationalflaget for det respektive land unionsflaget i kantonen. I nogle tilfælde er korset fjernet, som f.eks. i Australiens, New Zealands og Malaysias tilfælde, eller et særlig mærke sat i den frie ende af flaget. Sydafrika fører som orlogsflag en White Ensign med grønt kors. Litauen, som aldrig har vært underlagt Storbritannien, har et blåt kors i sit orlogsflag.

Afledte flag[redigér | rediger kildetekst]

Flere landes Nationale mariner har flag med Union Jack i kantonen:

Andre nationer benytter samme model, blot med deres respektive flag i kantonen:

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • Tim Wilson: Flags at Sea: A guide to the flags flown at sea by British and some foreign ships, from the 16th century to the present day, illustrated from the collections of the National Maritime Museum, 1999


FlagSpire
Denne artikel om flag eller vexillologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.