Wikipedia:Biografier af levende personer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Green check.svg Denne side er en officiel politik for den danske Wikipedia – en bredt accepteret standard, alle brugere skal følge. Du må gerne ændre denne side efterhånden som det bliver nødvendigt, men vær sikker på at det afspejler konsensus. Er du i tvivl, så brug diskussionssiden.
Genvej:
WP:BLP
Centrale indholdspolitikker
Skriv ud fra et neutralt synspunkt
Ingen førstehåndsforskning
Verificerbarhed
Andre indholdspolitikker
Navngivning
Biografier af levende personer
Billedpolitik
Hvad Wikipedia ikke er

Som Wikipedia-skribent skal man være særdeles agtpågivende, når man tilføjer informationer om levende personer til en Wikipedia-side, uanset om det er en artikel om personen, om et emne, som personen er involveret i, eller enhver anden Wikipedia-side.[1] Denne politik skal som minimum indeholde kravene fra Wikimedia Foundations beslutning om biografier af levende personer.

Wikipedias artikler om levende personer kan påvirke personernes liv. Biografiske artikler skal derfor skrives med størst muligt hensyn til verificerbarhed, neutralitet og personlig integritet, mens personlige afhandlinger skal undgås, især når det gælder kontroversiel information. Al information der kan være kontroversielt (både positivt og negativt) skal være understøttet af pålidelige og troværdige kilder. Subjektive vurderinger af personen og vedkommendes handlinger skal angives med kilde i teksten: f.eks. "En artikel i Jyllands Stiftstidende beskrev Hr. Jensen som "en ubehagelig type"", eller "På sin hjemmeside beskriver Hr. Jensen sig selv som professionel lurendrejer". Kravene til kilders pålidelighed er også generelt højere for kontroversiel information i biografier om levende personer, og for eksempel kan selvudgivne kilder så som hjemmesider, blogs eller selvpublicerede bøger ikke regnes for pålidelige til at støtte kontroversiel information om levende personer.

Jimmy Wales og Wikimedia har flere gange udtrykt, at de mener, at al kontroversiel information om levende personer, som ikke kan støttes af en pålidelig kildeangivelse, bør slettes så hurigt som muligt. Både for at beskytte de personer artiklerne omhandler imod unødig overlast, og for at beskytte Wikimedia imod eventuelle sagsanlæg fra forurettede personer.

Wikimedias beslutning om biografier om levende personer fastslår at:

  1. Alle wikipediaer skal have en politik, der giver særlig opmærksomhed til principperne om neutralitet og verificering i biografier om levende personer.
  2. Wikipedia skal tage hensyn til personers værdighed og privatliv, når information om personer tilføjes eller fjernes fra Wikipedia. Især i artikler om mennesker der ikke allerede er højt profilerede i offentligheden.
  3. Personer der klager over hvordan de bliver beskrevet i en artikel skal behandles med respekt, tålmodighed og venlighed.

Det skal desuden understreges, at hvis personen er involveret i en retssag, hvor der er nedlagt navneforbud, skal dette respekteres, så længe sagen står på, uanset om forbuddet omfatter den omhandlede eller andre. Overtrædelse er et brud på loven (i Danmark Retsplejeloven) og kan medføre bøde. Respekter derfor også venligst at det af og til af samme årsag kan blive nødvendigt at skrivebeskytte sider, uden at den aktuelle grund kan oplyses.

En decideret sletning af en artikel, kan komme på tale, hvis indholdet ikke er sagligt og/eller i overensstemmelse med den ovenstående politik. Omvendt skal en artikel ikke slettes, hvis den ellers overholder Wikipedias politikker og normer, men hvis blot f.eks. artikelopretteren eller den biograferede, ikke ønsker artiklen på Wikipedia.

Sager[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Kriterier for biografier - Norm om notabilitet og indhold af biografier for både nulevende og afdøde personer.
  • Selvbiografier - Normen om selvbiografier beskriver, hvordan man bør forholde sig til omtaler af sig selv.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Det antages at folk er levende, med mindre der er grund til at antage andet.