Wikipedia:Dagens artikel/november 2004

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dagens artikel for november 2004[rediger kildetekst]

Et arkiv over dagens artikler der blev vist på forsiden


1. november

Uxmal er en stor præ-columbiansk maya-ruinby i staten Yucatán i Mexico. Den ligger 78 km syd for Mérida (110 km fra Mérida på landevej 261 til Campeche). 15 km syd-sydøst for byen Muna.

Uxmal udtales "Uush-mahl". Stednavnet er præ-columbiansk og de fleste mener, at det er et ældgammelt mayaudtryk, som betyder "bygget tre gange", selvom nogle mayasprogforskere er uenige.


se - diskussion - historik


2. november
Præsidentvalg
Præsidentvalg

USA holder præsidentvalg i dag - og valget står mellem disse to politikere:

John Forbes Kerry, 61 år, demokrat og senator i Massachusetts, USA. Han startede i politik efter sin heltemodige indsats i Vietnam-krigen, hvorefter han gik imod krigen.

George Walker Bush, 58 år, republikaner og tidligere guvernør i Texas, USA. Han blev valgt til præsident i 2001 efter en utrolig tæt kamp mod Al Gore.


se - diskussion - historik


3. november

Amerikanske præsidenter Who will it be?

Det er dagen derpå, og det amerikanske folk har talt.

George W. Bush blev valgt til endnu en periode som præsident for de Forenede Stater.


se - diskussion - historik


4. november
Furesøen. 2004
Furesøen. 2004

Furesøen ligger nordvest for København og er en del af Mølleå-systemet. Det er Danmarks dybeste sø (37 m), og vandet strømmer ind fra Farum Sø og ud til Lyngby Sø.

Der er om sommeren sejlads på søen med Bådfarten. Desuden findes sejlklub, roklub mv. og i hver sin ende af søen er der indrettet badestrande: Frederiksdal Fribad og Furesøbad.

Digteren Christian Winther gjorde Furesøen kendt ved sit digt: Flyv, Fugl! flyv over Furesøens vove!.


se - diskussion - historik


5. november
Knut Hamsun (31 år gammel - 1890
Knut Hamsun (31 år gammel - 1890

Knut Hamsun (f. 4. august 1859, d. 19. februar 1952) er en af Norges største forfattere. Han fik sin første anerkendelse i 1890 for romanen Sult. Andre vigtige værker af Hamsun er Pan (1894) og Markens Grøde (1917), som han fik Nobels litteraturpris for i 1920.

Hamsuns rygte blev alvorligt svækket på grund af hans støtte til Vidkun Quislings nazistiske regime under 2. verdenskrig. Efter krigen dømtes ham til at betale en erstatning på 325.000 kroner på grund af sit samarbejde med besættelsesmagten. Thorkild Hansens bog: Processen mod Hamsun har dog bidraget til at kaste nyt lys over den gamles mands handlinger.


se - diskussion - historik


6. november
Rådyr
Rådyr

Rådyret (Capreolus capreolus) er Europas mindste hjorteart, den er meget almindelig i det meste af Europa og lilleasien, også i Danmark. Man har fundet rådyrknogler i Danmark helt tilbage fra for 8000 år siden. Trods tilbagegang i deres traditionelle leveområder – skovene og trods øget jagt har rådyret i dag bredt sig og er blevet meget talrig, det anslås der er op imod en halv million rådyr i Danmark. Det trives alle steder hvor der er gode græsningsmuligheder og samtidig mulighed for skjul i form af småskove og krat og er dermed meget tilpasningsdygtigt, selv til vores kulturlandskab i Danmark.


se - diskussion - historik


7. november
Pest. Fra Toggenburgbiblen fra 1411
Pest. Fra Toggenburgbiblen fra 1411

Byldepest eller mere populært den sorte død er vistnok den sygdom som har dræbt flest europæere op igennem historien, især i middelalderen. Også i det 6. århundrede var der en epidemi der menes at være forårsaget af pest. Byldepesten skyldes bakterien Yersinia pestis, som overføres via lopper fra inficerede rotter og egern.

I de seneste år er man dog kommet i tvivl om den gængse forklaring på byldepesten.


se - diskussion - historik


8. november
Kompas

Et kompas er et instrument der bruger Jordens magnetfelt til at navigere efter: Det består af en magnet der er hængt op så den kan dreje uhindret rundt i det vandrette plan. På grund af magnetfeltet omkring Jorden vil magneten orientere sig med sin nord- og sydpol pegende mod Jordens magnetiske poler.

Kineserne menes at være de første der opdagede at magnetiske objekter har en evne til at vise absolutte retninger, og skabte de første kompasser, som de kaldte for "syd-visere". Dog blev disse kompasser primært brug til spådomskunst frem for til navigationsformål.


se - diskussion - historik


9. november
Hekseprøve
Hekseprøve

Heksen optræder i mange historier og eventyr, f.eks. i Hans og Grete, hvor hun er en grim (ond) gammel kone, der spiser de børn, som forældrene sætter ud i skoven, og hun bor i et forhekset hus. I mange tilfælde har hun en medsammensvoren i form af et dyr, oftest en sort kat. Heksen er magisk, hun kan trylle og er oftest ond. I andre historier optræder heksen dog som en smuk kvinde f.eks. i Snehvide, men hun er stadig ond. Der optræder også hekse i genren fantasy såsom Ringenes Herre og Harry Potter.

Hekse har været jaget i mange århundreder - værst under inkvisitionen, hvor mange tusinde måtte lade livet på bålet i hele Europa. Man mistænkte hekse for at være i pagt med Djævelen og kaste onde øjne på folk, så høsten slog fejl, husdyr døde og sygdom spredte sig. En af de kendeste kvinder, der måtte lade livet på bålet, anklaget for at være heks var Jeanne d'Arc.


se - diskussion - historik


10. november
Sct. Morten
Sct. Morten

Den 10. november er Mortens aften.

Skt. Morten (315 - 11. november 397) er en katolsk helgen, han hedder også Martin af Tours.

Ifølge overleveringen ønskede Skt. Morten ikke at være biskop. Han gemte sig fra folkemængden der ønskede ham som biskop i Tours. Gemmestedet var et skur fyldt med gæs, men de skræppede op og afslørede ham. Han blev således biskop mod sit ønske og indførte samtidig 11. november som officiel gåse-slagtedag, som i Danmark er Mortensdag.

Denne historie er således grunden til, at man i Danmark traditionelt spiser gås eller and Mortens aften.


se - diskussion - historik


11. november

1. verdenskrig afsluttes med Våbenstilstandsdagen den 11. november 1918.

I en jernbanevogn i Compiègne-skoven i Frankrig slutter Tyskland og Ententen (de Allierede) kl. 11.00 våbenstilstand. Dermed var 1. Verdenskrig slut. De fire års krig kostede i alt 10 millioner soldater livet og 21 millioner sårede.


se - diskussion - historik


12. november

Yasser Arafat døde den 11. november 2004 på et fransk militærhospital.

Arafat var leder af og præsident for Det palæstinensiske selvstyre, formand for PLO (Palestine Liberation Organization) siden 1969 og leder af Al Fatah.

Han fik fornavnet Mohammed, da han kom til verden i Jerusalem og kælenavnet Yasser (Yassir), som betyder nem.

Yasser Arafat modtog - sammen med Shimon Peres (Israel) og Yitzhak Rabin (Israel) - Nobels Fredspris i 1994.


se - diskussion - historik


13. november
Telefon omkring 1950
Telefon omkring 1950

En telefon er et elektrisk apparat til overføring af samtale over afstande.

Alexander Graham Bell regnes af mange som telefonens opfinder, da han byggede sin udgave i 1876. Andre regner Philipp Reis som opfinder i 1860, men på grund af en falsk oversættelse af det tyske ord "Telephon" blev hans opfindelse kun regnet for en forløber for Bell's udgave. Den amerikanske kongress anerkendte den 15. juni 2002 Antonio Meucci som den officielle opfinder af telefonen.


se - diskussion - historik


14. november
Sikorsky S-61 Helikopter fra FSN
Sikorsky S-61 Helikopter fra FSN

En helikopter (af græsk helix, en skrue, og pteron, en vinge) er et luftfartøj, der er tungere end luft, og som under flyvning bæres oppe ved luftens virkning på en eller flere motordrevne rotorer, der drejer sig om i hovedsagen lodrette akser.

Det klassiske helikopterdesign med den store, vandrette hovedrotor og den lille lodrette halerotor blev patenteret af Igor Sikorsky i 1931. Andre design findes med to modsat drejende hovedrotorer på enten hver sin aksel eller på en fælles aksel.


se - diskussion - historik


15. november
Michael Laudrup. 2000
Michael Laudrup. 2000

Michael Laudrup er en af Danmarks bedste fodboldspillere gennem tiderne. Han startede sin karriere i Kjøbenhavns Boldklub og Brøndby IF, før han blev solgt til Juventus FC i Italien. Han er måske bedst kendt for sin tid i de spanske klubber FC Barcelona og Real Madrid.

Laudrup spillede 104 landskampe for det danske fodboldlandshold og scorede 37 mål i disse kampe.

Han har siden virket som fodboldtræner, først som assistenttræner for det danske landshold og nu som træner for Brøndby IF.


se - diskussion - historik


16. november

En bead er et lille, dekorativ smykkesten med et hul, der anvendes til at danne kæder.

Der findes ikke et dansk ord for bead. På engelsk skelner man mellem pearls (dansk: perler) og beads. Pearls er ægte perler og øvrige perler går så under betegnelsen "beads".

Beads varierer i størrelse fra under en millimeter til mere end en centimeter. Glas, plastic og sten er de mest anvendte materialer. Men man ser også ben, metal, træ, ler, papir og andre materialer.


se - diskussion - historik


17. november
Himmelpind. 1998: Udsigt
Himmelpind. 1998: Udsigt

Himmelpind er en fredet skovklædt bakke på Vardevej i Vejle. Det var tidligere centrum for en friluftsscene og en zoologisk have, og der har også været en væddeløbsbane for motorcykler ved siden af. Dets nære beliggenhed til det landskendte - men i 1954 nedbrændte - Trædballehus gav anledning til et digt, der er indgraveret på en sten på Himmelpind:

Vil du kvæge Sjæl og Sind
Se dig ud fra Himmelpind:
Eng og Skov og By og Fjord
Dejlig er Guds grønne Jord


se - diskussion - historik


18. november
Øresundsbroen i perspektiv
Øresundsbroen i perspektiv

Øresundsbroen er broen over Øresund mellem Amager og Skåne. Forbindelsen består af Drogdentunnelen mellem Amager (ved Kastrup) og den kunstige ø Peberholm (syd for Saltholm). Peberholm er via en kombineret højbro og skråstagsbro forbundet med Lernacken (syd for Malmø) i Skåne.

Broens totale længde er 7.845 meter.


se - diskussion - historik


19. november

En personbil er en bil eller et køretøj, der transporterer personer. Der er mange forskellige udgaver - fra en 2-personers åben sportsvogn til en mange-personers lukket limousine.

Fra bilens opfindelse i 1880'erne til i dag har der været mange bilfabrikker om produktionen. Navnet på bilmærket er ofte relateret til dets opfinder(e), f.eks. Rolls Royce og Mercedes-Benz, der anses for at være blandt de ædleste gennem tiderne.

Bilfremstillingen finder i dag overvejende sted i USA, Japan, Korea, Tyskland, Frankrig, England, Sverige og Italien.


se - diskussion - historik


20. november

Folketingsvalget den 20. november 2001 resulterede i et ryk til højre. Anders Fogh Rasmussen, Venstres partiformand, blev Danmarks statsminister. Socialdemokraterne blev for første gang siden 1920 overgået som det største parti i Folketinget. Poul Nyrup Rasmussen måtte afgive statsministerposten: han var statsminister fra 1993 til 2001. Socialdemokratiet fik sit dårligste valg siden jordskredsvalget i 1973.


se - diskussion - historik


21. november
Døtrene Benzon, 1897
Døtrene Benzon, 1897

P.S. Krøyer blev født den 23. juli 1851 i Stavanger, Norge og døde den 21. november 1909Skagen.

Et møde i Paris med ægteparret Anna Ancher og Michael Ancher gjorde, at han rejste til Skagen for første gang i 1882. Herefter blev det fremover sommer i Skagen, og begrebet: Skagensmalerne blev skabt med ham som midtpunkt.

P.S. Krøyer blev flere gange indlagt på et hospital for sindslidende i Middelfart. Alligevel fuldendte han et storslået maleri: "Skt. Hansblus på Skagens strand" i 1906. Sygdommen tog imidlertid til, og han døde i 1909 og blev begravet på Skagen kirkegård


se - diskussion - historik


22. november
Mønt til minde om JFK
Mønt til minde om JFK

John F. Kennedy blev skudt fredag den 22. november 1963 kl. 12.30 lokaltid (Central Time, 19.30 dansk tid) på Elm Street i Dallas, Texas. Mange husker endnu eksakt, hvor de var og hvad de foretog sig på det tidspunkt, nyheden kom frem via radio og TV - så stort et indtryk gjorde begivenheden dengang.

Senere samme dag blev Lyndon B. Johnson taget i ed som USA's 36. præsident om bord på Air Force One, der fløj tilbage til Washington D.C. sammen med kisten med den afdøde præsident og hans enke Jacqueline Kennedy.


se - diskussion - historik


23. november
Frederik 3.
Frederik 3.

Frederik 3. fødes på Haderslevhus i 1609 som næstældste søn af Christian 4. og dronning Anna Kathrine. I 1643 gifter den 35-årige Frederik sig med den 15-årige Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg. De når i løbet af deres ægteskab at få 8 børn, heraf fem piger. Han krones som Konge af Danmark-Norge fra 1648-1670 den 23. november 1648. Frederik 3. dør af lungebetændelse i februar 1670 og bliver gravsat i Roskilde Domkirke. Valgsprog: Herren er mig forsyn.


se - diskussion - historik


24. november
Barberskilt
Barberskilt

En barber har primært til formål at barbere mænd. Det kaldes også for rage, f.eks. betyder kronragning, at alt hår på hovedet fjernes.

Tidligere havde en barber også en anden funktion, nemlig åreladning af mennesker ved hjælp af blodigler.

I dag er en barber mere til håret og med en ny titel: frisør - og både til kvinder og mænd.

Uddannelsen til barber/frisør er stadig præget af håndværkertradition og mesterlære. I visse tilfælde kan det endog udarte til hårkunst


se - diskussion - historik


25. november

Mercedes-Benz er navnet på et klassisk tysk bilmærke. Mercedes var datter af en racerkører, som var ansat hos den ene af opfinderne: Gottlieb Daimler (1834-1900). Den anden opfinder hed Carl Friedrich Benz (1844-1929), som blev født for nøjagtig 160 år siden i dag den 25. november. De kendte ikke hinanden personligt, selvom de var blandt pionererne inden for bilfabrikation helt tilbage til 1880'erne.

I 1926 opstod selskabet: Daimler Benz AG, som i Stuttgart i Tyskland har produceret mange personbiler, lastbiler, omnibusser, flymotorer mv. I 1998 fusionerede selskabet med det amerikanske Chrysler Corporation til DaimlerChrysler AG.

Men den gode stjerne værner stadig om det klassiske bilmærke.


se - diskussion - historik


26. november

Gundestrupkarret også kaldet Gundestrupkedlen er fra omkring år 0 (Jernalderen). Det er udformet i sølv og fundet i 1891 i tørvemosen Rævemose ved Gundestrup i vesthimmerland. Karlen Jens Sørensen stødte på karret under tørvegravningen. Løjtnant Daniel Bruun sendte tre dage senere et telegram til Nationalmuseet om det flotte sølvfund.

Karret består af en bundplade hvorpå der sidder 13 sølvpaneler med mystiske motiver, der ikke har deres lige i hele Europa. Inderpladerne er udformet som tegneserier, der illustrerer forlængst glemte myter og historier.


se - diskussion - historik


27. november
To tidligere prismodtagere: Steffen Brandt og Ib Spang Olsen
To tidligere prismodtagere: Steffen Brandt og Ib Spang Olsen

Modersmål-Prisen er en påskønnelse for særlig fremragende anvendelse over for brede kredse af et sprog efter Modersmål-Selskabets ideal: Klart, udtryksfuldt og varieret.

Blandt tidligere prismodtager ses HM Dronningen, journalister, kunstnere, politikere mv., og blandt institutioner kan nævnes Danmarks Radios Pigekor og Flensborg Avis. I jubilæumsåret 2004 går prisen til sprogforsker, professor Erik Hansen, der får prisen overrakt i dag.


se - diskussion - historik


28. november
Frankenia-strålesvampene lever i symbiose med værtsplanten: Rød-El
Frankenia-strålesvampene lever i symbiose med værtsplanten: Rød-El

Symbiose (af græsk: sym = "sammen" + bios = "liv") er et samliv mellem forskelige organismer, hvor begge får gavn, dvs. et positivt udbytte. Et eksempel er myrer der beskytter bladlus, og til gengæld belønnes med sukker. Meget videregående eksempler på symbiose er lichener, hvor svampe og alger danner en fælles vækst, eller koraller, der har indlemmet fotosyntetiserende alger i deres krop.


se - diskussion - historik


29. november
Ladbyskibet
Ladbyskibet

Ladbyskibet ligger i sin gravhøj tæt ved kysten ved Kerteminde Fjord. Skibet, der blev fundet i 1935, er Danmarks eneste bevarede skibsbegravelse fra vikingetiden. Hele udstillingen omkring skibet er opbygget, så den stadig ligger i den oprindelige gravhøj.

Skibets egetræskonstruktion er næsten borte, men aftrykket i jorden af skibets form og klinkbygningen er meget tydelig. Forholdet 7:1 mellem længde og bredde viser at Ladbyskibet var et hurtigt og manøvredygtigt krigsskib. Graven er plyndret, og den begravede person er væk, men man har dog bl.a. fundet rester af en guldindvirket tunika, pelsrester og fjer, der vidner om en fornem begravelse.


se - diskussion - historik


30. november
Christian 6.
Christian 6.

Christian 6. blev født den 30. november 1699. Han var konge af Danmark og Norge fra 1730-1746.

Hans regeringstid var præget af økonomisk tilbagegang med misvækst og dårlige økonomiske tider. Under hårdt pres fra godsejerne, der manglede arbejdskraft, blev stavnsbåndet indført i 1733. I 1735 udstedte Christian 6. den berygtede helligdagsforordning om tvungen kirkegang, hvor pligtforsømmelser medførte bøder eller ophold i gabestokken

Valgsprog: For Gud og folket.


se - diskussion - historik