Wikipedia:Indtalte artikler/Fordele og ulemper

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dette er en opsummering af fordele og ulemper ved indtalte artikler.

Der er klare fordele ved indtalte artikler, som er listet herunder i fald, nogle ønsker klarhed for projektets relevans.

  • Brugere kan høre Wikipedia-artikler, mens de foretager sig andre ting, der udelukker læsning men ikke koncentration (såsom cykling, løb, rengøring etc.).
  • Svagtseende eller blinde brugere kan selvfølgelig bruge screenreadere, men med den nuværende teknologi er det ikke sikkert de er ligeså korrekte som menneskelige stemmer. Dette er i særdeleshed sandt, hvad angår artikler relateret til videnskab, matematik, lingvistik og andre områder, hvor usædvanlig udtalelse eller symboler er til stede.
  • De er værdifulde indlæringsredskaber for dem, der ønsker at lære dansk og dansk udtale, hvilket for det danske sprog måske især gælder immigranter. Her giver det skrevne sammen med det talte muligheden for at høre ordene blive udtalt, mens man læser dem, hvilket kan være en stor udfordring med det danske sprog.
  • Nogle finder det nemmere at koncentrere sig om at læse, mens de hører ordene. Især hvis de befinder sig i et miljø med meget støj eller distraherende lyde (og har et sæt hovedtelefoner).
  • Ved at indtale artikler opdager læserne inkonsistens, redundanser og akavede vendinger, der måske er gået forbi opmærksomheden fra andre redaktører. På denne måde forbedres også den skrevne version af artiklen.

De indtalte artikler har dog nogle problemer, som man bør være klar over:

  • Optagelse og redigering af artikler kan være tidskrævende, og nogle gange bliver teksten i markant grad ændret efter eller under optagelsen, hvormed den er mindre værd.
  • Ukorrekt udtalelse kan vildlede uindviede både hvad gælder det danske sprog men også fagsprog.
  • For at vedholde en jævn stemmelyd og undgå fald i lydkvalitet, der kommer ved at redigere komprimerede lydfiler, bør redigeringer af en eksisterende lydfil foretages af den originale optager. På den måde kan det være nødvendigt at genoptage hele artiklen, hvis den originale fil ikke er tilgængelig.
  • Lydfilsformatet brugt i Wikipedia er open source-standarden, Ogg Vorbis, som undgår ejerskabsformater, som kan inkludere DRM-provisioner. Lydfiler af Ogg Vorbis-typen understøttes dog ikke af mange bærbare digitale lydafspillere. For information om, hvordan man afspiller Ogg Vorbis-filer på en computer, se Ogg media help page på engelsk.
  • Wikipedia-artikler udvikles konstant. Når lydfiler derimod er blevet optaget, vil de blive mere og mere ukorrekte sammenlignet med den skrevne version.
  • Det er ikke muligt som i den skrevne Wikipedia-artikel at følge eller indikere links, hvilket betyder at lydfilen ikke kan indgå i den gængse Wikipedia-struktur.