Wikipedia:Landsbybrønden/Forbehold for flertydighed ved oprettelse af artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Forbehold for flertydighed ved oprettelse af artikler[rediger kildetekst]

Normen vedr. navngivning af artikler, specificer på ingen måde at man ved oprettelsen af en artikel, skal tage forbehold for at artiklen kan have flertydighed, og dette vil nok oftest være gældende i forbindelser med forkortelser. Alligevel kunne jeg konstatere at, da jeg oprettede artiklen VDS gik der 7 minutter før den var flyttet til Variable Depth Sonar med begrundelsen "VDS flyttet til Variable Depth Sonar: VDS kan være flertydig. Tilgengæld har en artikel som DSB fået lov til at overleve længe.

Idet jeg erkender at det kan være hensigtsmæssigt om alle tog udgangspunkt i, især ved oprettelsen af visse artikelnavne, at der kan opstå problemer med flertydighed, mener jeg omvendt at der ikke er grund til at "tage sorgerne på forskud"; altså der ikke er grund til at bekymre sig om evt. problemer med flertydighed før problemet opstår.

Da der ikke er nogen officiel norm på området, mener jeg det kunne være interessant at høre hvad folk har af holdninger omkring emnet. --Hebster 20. okt 2007, 12:22 (CEST)

DSB heder vist i dag kun DSB altså er der ikke tale om en forkortelse (i lighed med DR). Vi navngiver normalt ikke efter forkortelser. Det var derfor at DR lå på Danmarks Radio intil der var nogen der opdagede at det har den ikke heddet i mange år.--Jan Friberg 20. okt 2007, 12:31 (CEST)
DSB er vel ligeså meget en forkortelse som DR er? DSB=Danske StatsBaner, DR=Danmarks Radio. --Broadbeer, Thomas 22. dec 2007, 22:51 (CET)
Der er ikke nogen nutidig institution der heder Danmarks Radio. DR heder officielt DR og ikke mere. Der er altså ikke tale om en forkortelse. Det samme lader til være tilfældet med DSB.--Jan Friberg 23. dec 2007, 01:23 (CET)
siden om navngivning står i den sidste bullit under generelle konventioner: Foretræk fulde sætninger frem for forkortelser, medmindre det du skriver om næsten altid omtales med sin forkortelse (eks. USA, NASA og radar). Den fulde ordlyd er næsten altid mere entydig end en forkortelse, der ofte er flertydig.
Det løser selvfølgelig ikke problemer med oprettelse af sider som på et tidspunkt kan blive flertydige sider. Santac 20. okt 2007, 12:35 (CEST)