Wikipedia:Træf/juni 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Planlægning[rediger kildetekst]

Planlægning af træf foregår lige nu på Wikipedia:Træf (Wikipedia:Træf september 2005 rummer planer om et træf nr. 2 i 2005).

Gennemført[rediger kildetekst]

Jimmy Wales mellem Malene og Byrial ved havnen i Dragør

Der er gennemført et træf i Dragør den 11. juni 2005. 11 wikipedianere (Byrial, Fnielsen, Glenn, Jørgen, Kaare, Maitch, Malene, Peo, Rune, Sir48 og Wegge) mødte op for at møde Jimmy Wales og snakke om løst og fast om Wikipedia. Arrangementet startede klokken 13.30 ved gågaden i Dragør. Vejret var rigtig godt, så der blev spist frokost udenfor. Snakken gik lystigt på både dansk og engelsk.

Efter frokosten gik vi rundt i Dragør og kiggede på de smukke gamle huse og havnen. Jimmy var meget flittig med kameraet. Han blev indtil femtiden, hvorefter han skulle tilbage til Reboot til et interview. Senere spiste vi fælles aftensmad, og snakkede videre om dansk Wikipedia. Mange af de aktuelle diskussioner her på Wikipedia blev vendt. Ved ni-titiden brød selskabet op, da jyderne havde en lang køretur hjem. De sidste wikipedianere var vist hjemme igen ved halv tretiden om natten. En lang men meget spændende dag!

Der var snak om at mødes igen senere på sommeren i 2005. Måske i Århus som først planlagt.

Jimmy Wales[rediger kildetekst]

Wegge monopoliserede Jimbo på det groveste, så næsten ingen andre fik talt med ham. Direkte adspurgt forsvarer han sig med at der ikke var nogen der greb ind. For at rette op på den fejl, har resten af træffets deltagere spærret Wegge inde på en ukendt lokalitet, indtil han besvarer følgende spørgsmål:

Hvordan er Jimbo som person
Jimbo er en stille og rolig person, og så langt fra den stereotype amerikaner som man overhovedet kan komme. Vi talte meget om vind og vejr, blandt andet om familien. Med andre ord, ikke en gud, men en helt almindelig person. Godtnok mente han ikke at han var rig, bare fordi han kunne financiere starten af Nupedia og senere Wikipedia af egen lomme, men det må bero på nogle kulturelle forskelle.
Hvad mener Jimbo om udviklingen - stopper vi først når vi overhaler Google
Vi kommer nok ikke så langt. Men hvor vi stopper er det svært at sige. På nuværende tidspunkt er det sådan at hver gang det lykkes at få serverne tunet til at håndtere den aktuelle belastning, går der 2-3 uger før der kommer så mange nye brugere til at vi er tilbage ved udgangspunktet. Problemet er folk der kommer til Wikipedia fra en Google søgning. Loader siden langsomt, læser de den side de finder, og ikke mere. Er den der derimod med det samme, klikker de rundt på en 3-4 relaterede sider, inden de forlader os. Udover at sige noget om hvor svært det er at forudsige hvornår udviklingen i besøgsantal topper, er det også et argument for at krydsreferere vores artikler.
Hvad er der brug for lige nu?
Det største problem er ikke materielt. Det er heller ikke bidragydere. Det er derimod udviklere. Lige for tiden er der flere backbone-operatører der tilbyder gratis båndbredde og hosting. Nogle endda med tilbud om hardware. De gør det naturligvis ikke blot for vores blå øjnes skyld, men også fordi de har lettere ved at få en god peering-aftale på baggrund af den trafik vi genererer. Og så er der også ISP'er der har kunder der klager til den lokale helpdesk, når Wikipedia er langsom(!) Så vi er lige for øjeblikket i den situation at der ikke mangler fysiske ressourcer. Der mangler heller ikke bidragydere. Alle kan bidrage, uanset om det er en rettelse på 2 minutter, eller om det er en længerevarende serie af bidrag. Men for at kunne håndtere en fortsat vækst er det nødvendigt med flere folk til at stå for den daglige drift. Lige for tiden er der en 6-8 personer der står for opgaven med at holde serverparken i luften. Og det er for få, men på grund af potentialet for at lægge Wikipedia om på ryggen, er den tillid nødvendigvis noget der skal arbejdes længere tid for at skabe.
Hvad er planerne for Wikipedias fortsatte udvikling
Vi arbejder pt. med at oprette 3 nye datacentre. Et i Syd-Korea ved Yahoo, et i Belgien ved Kennisnet, og et i Litauen ved LT-net. Arbejdet med at oprette disse nye datacentre afhænger til en hvis grad af at der kommer styr på hvordan man får konstrueret en robust distribueret opbygning. Med andre ord, igen flere udviklere. Jimmy (og mig selv iøvrigt) ser derfor frem til den kommende udvikler-konference i dagene inden det egentlige Wikimania i august måned.
Er Jimbo stadig aktiv som 'almindelig' bruger på Wikipedia ind imellem alt det han bliver inviteret til?
Det kom vi desværre ikke ind på. At dømme efter Jimbos bidrag lader det dog til at langt størstedelen af hans redigeringer sker på hans egen brugerside.
Hvad mente han om vores meget improviserede træf?
Jimmy glædede sig til at være med til et meget improviseret træf, han var blevet advaret på forhånd. Vi havde jo kun arrangeret et mødetidspunkt og et mødested i Dragør, alt derfra var op til de fremmødte. Efter Reboots stramme program var det vist lidt af en befrielse at gøre noget mere spontant. Som Jimmy pointerede var det ofte de tilfældigt arrangerede træf, der blev de sjoveste. Og sjovt og hyggeligt blev det. Det var en oplevelse som når venner mødes, og det er vi vel egentlig efterhånden også? - i hvert fald i den digitale verden og nu måske også i den analoge :-)
Ifølge Jimmys erfaringer med Wikipedia-træf dukker der normalt en 10-20 personer op, så vi havde et ganske godt fremmøde til vores første danske træf.
Jimmy selv var en smule træt efter Reboot. Det var anstrengende for ham at forsøge at følge med i den danske samtale, selvom vi gjorde os umage for at inddrage ham. Men mødestedet i Dragør var helt ideelt, med de små brostensbelagte gader, stråtagene, solskinnet og havnen, da han ellers kun ville have set endnu en storby i farten. Et skulderklap til Thyge for et supergodt forslag til mødested! Jeg tror Jimmy nød det gode vejr, den gode frokost på den lokale café på havnen og den hyggelige by - det gjorde vi andre også.
Efter træffet modtog Wegge en mail, hvor Jimbo skrev "The meetup was excellent!". Så umiddelbart tror vi at det er måden at holde den slags på.
Jeg kan iøvrigt berette, at Jimbo nærmest er på europæisk tid. Ugen før Reboot og vores træf var han i Tyskland og nåede lige tilbage til serverflytningen, der begyndte kl. 3 om morgenen. Der kom tidsforskellen ham til gode, fordi han var frisk som en havørn, da de øvrige dukkede søvndrukne op for at tage fat. I slutningen af denne måned krydser han så Atlanten for tredje gang i denne måned for at holde ferie i Europa med familien.
Fik du noget at vide om serverparken i Frankrig? Kører den?
Vi talte ikke om det, men fra anden side ved jeg at der er tre proxy-servere i Frankrig, der sørger for at sende indhold til blandt andet franske brugere. Det var også disse tre servere der sørgede for "Vi er desværre igang med en planlagt flytning"-siden i sidste uge da Wikipedias servere holdt flyttedag.
Fortalte han noget om Reboot? Hvis ja, hvilket?
I korte træk: Reboot gik godt. Det var som den slags konferencer er flest, nemlig en overvældende andel af deltagere der havde hørt om Wikipedia, men ret få der rent faktisk havde bidraget til vores indhold.
Vil i ikke nok stille nogle flere spørgsmål? Jeg får ikke lov
til at slippe fri med ovenstående besvarelse, og jeg kan ikke 
finde på mere at skrive.

-- Bruger:Wegge 13. jun 2005 kl. 22:24 (CEST)

Jeg havde nået at advare Jimbo mod Wegge i bilen til Dragør, så der skete nok ikke noget ved monopoliseringen :-) --Sir48 (Thyge) 13. jun 2005 kl. 22:11 (CEST)