William Gibson Sloan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

William Gibson Sloan (4. september 18384. september 1914) var en britisk kolportør (en sælger af bøger ved dørene), der i flere omgange tog til Færøerne for at missionere.

William Gibson Sloan, der på Shetlandsøerne forsøgte at udbrede Ordet for Skotlands folkekirke, havde hørt de lokale fiskere berette om deres besøg på Færøerne og besluttede at tage derop i 1865. Som deltidsbeboer havde han ikke megen succes med sine rejser rundt på øerne for at udbrede evangeliet og sælge bibler.
På Shetlandsøerne gik han senere i menigheden Plymouth-brødrene, en sekt, der først var blevet etableret i Plymouth i England i 1829. Ca. 1867 bosatte han sig på Færøerne, men der gik dog yderligere hen ved 30 år, før bevægelsen fik nogen større udbredelse. Da han døde i 1914 var sekten solidt etableret, og dens medlemstal voksede kraftigt i første halvdel af 19. årh. takket være skolelærer Victor Danielsen, der også præsterede at udgive en komplet bibeloversættelse i 1949 (den første på færøsk), at skrive og oversætte ca. 20 opbyggelige bøger samt udgive en salmebog med over 1000 salmer, hvoraf han selv havde digtet eller oversat næsten 900. Han døde i 1962.

Litteratur:

  • Pdf-fil fra FaroeStamps.fo
  • Kelling, Fred (1993). Fisherman of Faroe: William Gibson Sloan. Leirkerid Publications, Gota, Færøerne

Det anslås at mellem 10 og 12% af Færøernes befolkning er tilsluttet denne frikirke Brøðrasamkoman, Plymouth-brødrene eller Plymouth Brethren.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Om den engelske frikirke Plymouth BrethrenPlymouth-brødrene, Brøðura Samkoman – som Sloan var medlem af da han rejste til Færøerne for anden gang i 1860-erne for at missionere: Plymouth Brethren (engelsk Wiki)   —   Fra frikirkens egen hjemmeside: History of the Plymouth Brethren
Religion Stub
Denne religionsrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi