Wooden Heart

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

"Wooden Heart" er en komposition fra 1960 af Ben Weisman, Fred Wise, Kay Twomey og Bert Kaempfert. Sangen er baseret på den gamle tyske folkesang "Muss I Denn Zum Stadtele Hinaus"[1].

Elvis Presley indspillede sangen i RCAs studier i Hollywood den 28. april 1960 til brug i sin 5. film, G.I.Blues. "Wooden Heart" blev udsendt på filmens soundtrack, en LP-plade, der ligesom filmen hed G.I.Blues. I Vesteuropa udsendtes "Wooden Heart" på single, som strøg til top på hitlisterne. I USA og resten af verden udkom sangen ikke på singleplade før end i 1964. Da var det som B-side med "Blue Christmas" som A-side.

"Wooden Heart" er endvidere udsendt på CD'en fra 18. juli 1995 Command Performances – The Essential 60's Masters, vol. 2[2], som er en samling af de bedre af Elvis' filmsange fra 1960'ernes mange spillefilm. Han optrådte også med sangen under sine koncerter, bl.a. i de såkaldte "Dinner Show"-koncerter på The Hilton Hotel i Las Vegas i 1975. En indspilning herfra findes på Presleys live-album Dinner At Eight, som kom på gaden den 15. november 2002[3].

Den 24. september 2002 udgav RCA en CD med titlen "ELV1S 30 #1 HITS" (bemærk at 'i' i Elvis er erstattet af et 1-tal), hvor "Wooden Heart" var med.[4] Denne nye CD blev, ligesom i sin tid sangene på den, nummer 1 på hitlisterne rundt om i verden, – 25 år efter kunstnerens død!

"Wooden Heart" er den af sangene fra G.I.Blues, som er bedst kendt i Danmark.

Besætning[redigér | rediger kildetekst]

På indspilningen af sangen høres følgende musikere:

Andre udgaver af sangen[redigér | rediger kildetekst]

  • Muss I Denn
Den oprindelige udgave af sangen, "Muss I Denn", blev helt tilbage i 1827 komponeret af den tyske musiker og digter Philipp Friedrich Silcher (17891860).
"Muss I Denn" er bl.a. indspillet af Marlene Dietrich og Helmut Lotti[5].
  • Hvis jeg må
Umiddelbart efter Elvis Presleys succesudgave af "Wooden Heart" skrev Victor Skaarup en dansk tekst, der blev indsunget af Gustav Winckler og udsendt på pladeselskabet 'Tono'. Den danske udgave hed "Hvis jeg må".
  • Det går op, det går ned
I 1976 skrev duoen Jan og Keld en ny tekst med titlen "Det går op, det går ned".
  • Lille ven
På albummet Kandis 1 fra 1990 med den danske gruppe Kandis findes sangen i en dansk version, "Lille ven"[6], arrangeret af Johnny Hansen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Artikel om filmen G.I. Blues med teksten til "Wooden Heart" samt den oprindelige tyske "Muss I Denn"
  2. ^ Oversigt over Command Performances
  3. ^ "Oversigt over sangene på Dinner At Eight". Arkiveret fra originalen 14. februar 2013. Hentet 3. december 2012.
  4. ^ Oversigt over CD'en ELV1S 30 #1 HITS
  5. ^ Oversigt over Helmut Lotti-CD med "Muss I Denn"
  6. ^ "Oversigt over albummet Kandis 1". Arkiveret fra originalen 12. august 2014. Hentet 12. august 2014.