Zuaver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Zuave Pontificale)
Franske zuaver under Krimkrigen.

Zuaver (fra fransk zouaves, efter zouaoua- eller zwawa-stammen) var en slags fransk elitefodfolk, oprettet 1830 af general Clauzel efter erobringen af Algier. Styrken var da 2 bataljoner. Mandskabet var i begyndelsen indfødte kabylere, befalingsmandskorpset var fransk, uniformen orientalsk med tyrkisk snit. Zuaverne fik hurtigt stort ry for tapperhed, og mange franskmænd indtrådte i rækkerne. Under kampene ved Abd-el-Kader viste de indfødte zuaver sig imidlertid upålidelige, og fra 1839 dannedes zuaverne udelukkende af franskmænd. De indfødte indtrådte senere (1842) i de af maréchal Bugeaud oprettede turkosregimenter. — I 1831 var zuavregimentet blevet udvidet til 3 bataljoner. I 1852 dannede kejser Napoleon III et regiment af hver bataljon, og desuden fik kejsergarden et zuavregiment på 2 bataljoner.

Zuaverne udmærkede sig i flere krige og fik især international bevågenhed under Krimkrigen, men efter Algeriets selvstændighed blev de nedlagt i 1962.

Uniform[redigér | rediger kildetekst]

Zuavernes uniform var karakteristisk ved sin korte, åbne jakke, posede bukser og orientalske hovedtøj, men i løbet af 1. verdenskrig blev uniformen mere lig den franske hærs almindelige uniformer.

Zuaver i andre lande[redigér | rediger kildetekst]

Zuav fra Pavestaten

Pavestaten havde et zuavregiment 1861-1870, og under den amerikanske borgerkrig havde både Nord- og Sydstaterne zuaver.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.