Hesnesøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hesnesøya
Bebyggelse på Hesnesøy
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Hesnesøya
58°20′10″N 8°39′00″Ø

Hesnesøya er ei øy som ligger på Sørlandskysten i havgapet rett utenfor Hesnes, øst for Grimstad.[1] Den er ca. 0,54 km², høyeste punkt er 28 moh. Bebyggelsen ligger stort sett på nordsiden, ved sundet mot nabøøya Kvaløya. Hesneskanalen ble anlagt i 1883 for å lette adkomsten for de fastboende på Hesnesøya inn til Grimstad.

På 1580 tallet nevner den hollandske kartografen Lucas Janszoon Waghenaer en kirkebygning på Hesnesøya. Dette i forbindelse med redegjøring for innseilingen til Hesnes havn og han nevner der at det er grunnt vann nærmere den lille kirken. Ifølge losbøker skal denne kirken ha vært hvitmalt. På Olaus Magnus sitt Carta Marina fra 1539 så er det tegnet inn en kirke som helt tydelig blir kalt Hesnes. Nær nordspissen på Hesnes-øya finner du Kabelviga som antakelig er en omskriving for Kapellvika. Når kapellet ble revet vet man ikke, men det er ikke nevnt i Stavanger bispedømmes jordbok fra 1620 nevnes kapellet ikke og man antar at det er lagt ned før dette. Man antar at det har vært kirkegård uavbrutt siden middelalderen. I nyere tids tradisjon har denne vært knyttet til sjømenn og pestofre. Kirkegården ble siste gang brukt i 1716.

Øya er kjent fra Henrik Ibsens dikt «Terje Vigen»; den er modell for Terjes hjemsted. Henrik Ibsens farfar forliste med skuta «Caritas» ved Teinedypet rett sør for Hesnesøya, og omkom sammen med hele mannskapet. Hesnesøya er et populært mål for båtturister om sommeren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hesnesøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk