Ólafsvík

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ólafsvík
Ólafsvík Rediger på Wikidata
Ólafsvíks byvåben
Overblik
Land Island Island
Demografi
Indbyggere 970 (2018) Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC±00:00 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 21 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Ólafsvík er en lille by i Island på den nordlige side af Snæfellsnes-halvøen. På et tidspunkt i det 17'ende og 18'ende århundrede, sejlede der handelsskibe mellem Ólafsvík og Danmark, og landsbyen var en af de større erhvervshavne i Island. Ólafsvík blev købstad, godkendt af den danske Konge og de danske myndigheder, i 1687.[1]

Den er beliggende i den vestlige ende af Snæfellsnes-halvøen, på den nordlige kyst af halvøen. Den er på rute 54 mellem Grundarfjörður og Hellissandur. Ved 23 grader 42 minutter Vest, det er den vestligste bebyggelse af sin størrelse i Europa.[kilde mangler]

Den er administrativt placeret i den vestlige region og den er det administrative center for kommunen Hellissandur, som også omfatter de to små landsbyer Rif og Hellissandur.

Pr. 1. januar 2018 havde byen 970 indbyggere.

Oversigt[redigér | rediger kildetekst]

Måske på grund af sin beliggenhed tæt på bugten i Breiðafjörður, var landsbyen den første i Island der blev gjort til købstad af Kongen af Danmark i det 17. århundrede. Ólafsvíks økonomi er baseret på fiskeri-industri og handel, samt levering af tjenester for landmændene i området.

Ólafsvíks omgivelser byder på mange muligheder for turister, såsom fugletårn, vandrestier, lange sandstrande og snescooterkørsel på Snæfellsjökull gletsjeren, som kun ligger 10 km væk, vejen er dog lukket i en stor del af året.

I nærvedliggende Hellissandur findes den højeste konstruktion i Vesteuropa, radiosenderen i Gufuskálar, der er 412 meter høj.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Ólafsvík". Hit Iceland. Hentet 27. oktober 2017.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]