'Ndrangheta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

'Ndrangheta er en italiensk kriminel organisation, der især opererer i Calabrien. Organisationen er måske ikke så kendt som La Cosa Nostra, på Sicilien, var det i 1990'erne og i begyndelsen af 2000'erne.

Organisationen har rødder tilbage til 1860'erne, hvor man første gang registrerede kriminelle organisationer i stil med den napolitanske Camorra. Fra slutningen af århundredet er der bevaret en domstolsafgørelse, hvori der nævnes en slags "lov" baseret på ære, hemmeligholdelse, vold, solidaritet og gensidig hjælp.

Indtil omkring 1975 betjente 'Ndrangheta sig primært af pengeafpresning og åger, men så startede en bandekrig, hvor omkring 300 mennesker blev dræbt. Herefter inddrog organisationen nye og grovere forbrydelser, herunder kidnapning af rige mennesker fra den nordlige del af landet. I perioden 1985-1991 gik en ny bandekrig i gang, og i denne omgang blev 600 mennesker dræbt. I 1990'erne gik 'Ndrangheta ind i handel med narkotika, specielt i form af kokain fra Colombia.

I 2005 blev den populære politiker Francesco Fortugno myrdet på åben gade af 'Ndrangheta-medlemmer, hvilket førte til større demonstrationer mod organisationen. Den italienske regering satte en stor aktion i gang, hvilket førte til en række arrestationer af 'Ndrangheta-medlemmer, heriblandt Fortugnos mordere.

I de senere år har organisationen søgt mod Norditalien med blandt andet aktiviteter som narkosalg og opkøb af virksomheder med henblik på hvidvaskning af penge. Endvidere har man registreret aktioner fra 'Ndrangheta i Nordamerika og en række europæiske lande som Tyskland, Holland og Belgien.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.