Álvaro Colom Caballeros

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Álvaro Colom

Álvaro Colom Caballeros (f. 15. juni 1951) er en Guatemalansk politiker, der var Guatemalas præsident fra 2008 til 2012.

Han blev uddannet som ingeniør og var forretningsmand før han blev politiker. Han var kandidat i Guatemalas præsidentvalg 2003 men tabte med 46% af stemmerne. I 2007 stilte Colom op for partiet Unidad Nacional de la Esperanza (UNE) hvor han vandt med 53% af stemmerne og trådte ind i embedet i januar 2008.

Han var, ved sin tiltrædelse, Guatemalas første venstreorienterede præsident siden Jacobo Arbenz blev styrtet i 1954.

Han er gift med Sandra de Colom og far til musikeren Antonio Colom Szarata, der er medlem af det populære guatemalanske rockband "Viento en Contra".

Rodrigo Rosenberg[redigér | rediger kildetekst]

Den 10. maj 2009 blev advokaten Rodrigo Rosenberg myrdet af skud på åben gade. I en video som Rosenberg havde indspillet få dage før sin død, påstod han at Álvaro Colom og hans embedsmænd er de ansvarlige bagmænd. Præsidenten har hele tiden nægtet alle beskyldninger og mener at skandalen er iscenesat som et komplot mod regeringen fra oppositionen. Sagen vagte stor opsigt og vrede i Guatemala hvor tusinde af mennesker demonstrerede i gaderne og krævede at præsidenten gik af og dette kastede Guatemala ud i en dyb politisk krise. En FN-ledet undersøgelse kom i januar 2010 frem til, at Rosenberg selv havde planlagt mordet efter en depression pga. personlige problemer. Han havde fået kolleger til at kontakte lejemordere og havde selv indtalt trusler på sin telefonsvarer, for at kunne skyde skylden på Álvaro Colom.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

GuatemalaSpire
Denne artikel om en guatemalansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker