Å (Moskenes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 67°52′45.678″N 12°58′52.338″E / 67.87935500°N 12.98120500°Ø / 67.87935500; 12.98120500

Panorama over Å

Å er et fiskevær i Moskenes kommune i øgruppen Lofoten i Nordland fylke i Norge. Stedet ligger på sydøstsiden af Moskenesøya, og er endepunktet for europavej 10. I dag er turismen stadig vigtig for Å, selv om stedet traditionelt har været et fiskevær med blandt andet tørfiskproduktion og trandamperi. I Å findes to museer: Lofoten Tørfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum. Fra Bodø går der en færge til Moskenes og derfra over Olafvs veg til Å, hvor Europavej E10 ender.

Den overvejende del af det lille fiskerleje og ferskvandsøen tilhører familien Johan B. Larsen og dens efterkommere.

I nutiden lever byens indbyggere hovedsagelig af turisme om sommeren. De to museer repræsenterer en vigtig del af Lofotons kultur. De to museer består af 23 bygninger, der er 150 år gammelt og som stadig står på deres oprindelige pladser. De gamle rorbuer bruges i nutiden hovedsagelig som feriehytter, men der findes stadig aktive fiskere som benytter fiskehytterne til deres oprindelige formål. Det som gør stedet Å specielt attraktivt er de mange og forskellige muligheder for fritids og kulturaktiviteter og rekreation. Stedet er udgangspunkt for mange vandreture.

Vest for Å ligger omgivet af fjelde den 2 km lange dal "Stokkvikadalen" med campingplads og udsigt til Moskenstraumen og øen Værøy. Stedet huser også en del af fiskerlejemuseet. I dalen ligger søen Stokkvikvatnet (46 moh.).

1952 købte Norges forsvarsministerium Stokkvika og Stokkvikdalen for at bruge den som skydebane. Søndag den 8. september 1963 havde Sjøforsvaret skydeeøvelse, to norske fregatter KNM «Bergen» og KNM «Stavanger» skød granater mod Stokkvikdalen. En fejl ved højdeindstillingen på en af kanonerne på KNM «Bergen» gjorde at granaterne som blev affyret fra kanonen kom for højt, og gik over fjeldet og landede på Å, på den andre side af øen. Granaterne slog ned ved bebyggelsen på Å, i Ågdalen, Trolldalsvatnet og muligvis også i havet udenfor Å, men ingen kom til skade ved uheldet. Efter denne episode ophørte Sjøforsvaret med at bruge Stokkvikdalen som øvelsessområde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kendte med tilknytning til stedet[redigér | redigér wikikode]

Hans Erik Dyvik Husby, sangeren i det norske punkrock-band Turbonegro boede i Å de første år af sit liv.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]