Å (Moskenes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 67°52′45.678″N 12°58′52.338″Ø / 67.87935500°N 12.98120500°Ø / 67.87935500; 12.98120500

Panorama over Å
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Å (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Å)

Å er et fiskevær md ca. 120 indbyggee i Moskenes kommune i øgruppen Lofoten i Nordland fylke i Norge. Stedet ligger på sydøstsiden af Moskenesøya, og er endepunktet for europavej 10. Indtil 1990'erne var fiskeri med blandt andet tørfiskproduktion og trandamperi, det vigtigste erhverv, men siden da har turismen overtaget som den vigtigste økonomiske aktivitet.

I nutiden lever byens indbyggere hovedsagelig af turisme om sommeren. Fiskerlejet har bevaret det gamle bygningsmiljø fra midten og slutningen af det 19. århundrede, med blandt andet et trandamperi fra 1850, et bageri fra 1844, flere rorbuer og det gamle handelsmiljø. De to museer Lofoten Tørfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum består af 23 bygninger der står på deres oprindelige pladser.

Oprindeligt var "Aa" en gård, som blev nævnt første gang i 1567. Navnet Å er norrønt á, 'elv', og er oprindelig navnet på elven Å som løber gennem stedet. Byen kaldes også "Å i Lofoten" for ikke at forveksle den med andre steder med navnet Å. Fiskerlejet har bevaret det gamle bygningsmiljø fra midten og slutningen af det 19. århundrede, blandt andet et trandamperi fra 1850, et bageri fra 1844, flere rorbuer og det gamle handelsmiljø. Flere af husene er fredet.

De gamle rorbuer bruges i nutiden hovedsagelig som feriehytter, men der findes stadig aktive fiskere som benytter fiskehytterne til deres oprindelige formål. Det som gør stedet Å specielt attraktivt er de mange og forskellige muligheder for fritids og kulturaktiviteter og rekreation. Stedet er udgangspunkt for mange vandreture.

Vest for Å ligger omgivet af fjelde den 2 km lange dal "Stokkvikadalen" med campingplads og udsigt til Moskenstraumen og øen Værøy. Stedet huser også en del af fiskerimuseet. I dalen ligger søen Stokkvikvatnet (46 moh.).

1952 købte Norges forsvarsministerium Stokkvika og Stokkvikdalen for at bruge den som skydebane. Søndag den 8. september 1963 havde Sjøforsvaret skydeeøvelse, to norske fregatter KNM «Bergen» og KNM «Stavanger» skød granater mod Stokkvikdalen. En fejl ved højdeindstillingen på en af kanonerne på KNM «Bergen» gjorde at granaterne som blev affyret fra kanonen kom for højt, og gik over fjeldet og landede på Å, på den andre side af øen. Granaterne slog ned ved bebyggelsen på Å, i Ågdalen, Trolldalsvatnet og muligvis også i havet udenfor Å, men ingen kom til skade ved uheldet. Efter denne episode ophørte Sjøforsvaret med at bruge Stokkvikdalen som øvelsessområde.

Kendte med tilknytning til stedet[redigér | redigér wikikode]

Hans Erik Dyvik Husby, sangeren i det norske punkrock-band Turbonegro boede i Å de første år af sit liv.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]