Årøsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Årøsund
Aarøsund fyrtårn.jpg
Fyrtårnet på Årøsund havn
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Haderslev Kommune
Sogn Øsby Sogn
Postnr. 6100 Haderslev
Demografi
Årøsund by 305[1] (2019)
Kommunen 55.857[1] (2019)
 - Areal 701,98 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.aarosund.dk

Koordinater: 55°15′37″N 9°42′42″Ø / 55.26028°N 9.71167°Ø / 55.26028; 9.71167

Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Årø Sund.
Det historiske Badhotel i centrum af Årøsund
Terracottafarvet bygninger på Færgegården i Årøsund
Årøsund Fyr (stål) fra 1905 ved Årøsunds Havn
Årøsund fyrtårn lanterne
Årøsund havn: AARØ færge

Årøsund eller Aarøsund (tysk: Aarösund) er en landsby i Sønderjylland med 305 indbyggere (2019)[1], beliggende i Øsby Sogn, 15 kilometer øst for Haderslev ved Lillebælt. Landsbyen ligger i Haderslev Kommune og tilhører Region Syddanmark.

Årøsund har, sin ringe størrelse taget i betragtning, haft en fremtrædende rolle i danmarkshistorien. Beboelser på området kan med sikkerhed dateres tilbage til jernalderen, men store forekomster af flinteredskaber peger endnu længere tilbage i historien.

Kong Valdemars jordebog beretter i 1231 om kongens overhøjhed over færgefarten mellem Årøsund og AssensFyn, og det kongelige postvæsen beslutter i 1640, at Assens-Årøsund-færgen – frem for Middelfart-Snoghøj-færgen – skal være en del af datidens vigtigste postrute, København-Hamborg.

Bygninger i Årøsund[redigér | redigér wikikode]

Færgegården, der ligger tæt ved vandet, har huset mange prominente personer, der har ventet på at kunne blive færget tilbage til Fyn, ikke mindst en lang række konger. Også H.C. Andersen skriver i sine rejsedagbøger, at han har overnattet i Årøsund [2]. Christian 4 ville i slutningen af 1500-tallet bygge et skib i Haderslev, men en tilsandet fjord gjorde, at skibet i stedet byggedes i Årøsund [3].

Byens vartegn er fyrtårnet på Årøsund Havn. Det nuværende fyrtårn blev bygget under den tyske besættelse af Sønderjylland 1864-1920, men allerede i 1777 oprettes det første fyrtårn i Årøsund [4]

Traditionelt har byen tiltrukket mange turister om sommeren, både danske og udenlandske (især tyske), grundet den charmerende fiskerlejestemning, men talrige ombygninger på havnen har efterladt en mindre flatterende havnefront. Turisterne serviceres af Danmarks største campingplads, [5], der har plads til omkring 900 overnattende gæster, og som ligger et par kilometer fra havnen.

En anden overnatningsmulighed i byen er Aarøsund Badehotel [6], der blev bygget i 1903, og som i 1990'erne gennemgik en gennemgribende renovering, så det i dag fremstår som nærmest nybygget. Endelig findes der en lang række sommerhuse.

Fyrtårnet set om natten

Nord for den gamle havn blev der i 1988 bygget en marina med plads til 151 lystbåde. Dette område huser også Aarøsund Bådebyggeri [7], der har hjemme i en gammel jernbaneremise, og hvor gode håndværkstraditioner stadig holdes i hævd. Marinaområdet inkluderer også et medborgerhus samt en fiskerestaurant.

Syd for den gamle havn ligger, udover campingpladsen, en tysk bunker fra 1. verdenskrig. Den var en del af Sikringsstilling Nord, tyskernes forsvarslinje af 900 bunkere mod en eventuel engelsk landgang, der strakte sig på tværs af Sønderjylland. Lokalt omtales bunkeren som "Æ Unnestan".

Fra Årøsund er der en færgeforbindelse til Årø med M/F Aarø.

Eksterne referencer[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Årøsund og H.C. Andersen
  3. ^ T.O. Achelis: Haderslev i gamle dage Modersmaalets Trykkeri 1926
  4. ^ Årøsund fyrtårn
  5. ^ Gammelbro camping
  6. ^ Aarøsund Badehotel
  7. ^ Aarøsund Bådebyggeri
HaderslevStub
Denne artikel om geografi i Haderslev Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi