Årsagskæden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Årsagskæden er et begreb om altings sammenhæng, der med forskellige betydninger bruges inden for både fysik og buddhisme.

Fysik[redigér | redigér wikikode]

Inden for fysikken er årsagskæden det forløb, at enhver handling er sket som en konsekvens af en, der ligger nær den i tid og rum, og som skete før den begivenhed, som den er årsag til. Denne linje kan ubrudt føres tilbage til Big Bang. Dette er grundbegrebet i determinisme.

Buddhisme[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDette afsnit behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i dette afsnit er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil. Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Ud fra oplevelser og erfaringer formulerede Buddha loven om gensidig afhængighed. Loven kaldes også betinget samopståen eller årsagskæden, og den beskriver grunden til vores eksistens. Hemmeligheden bag årsagskæden er karmaprocessen. I karmaprocessen er hvert led et resultat af det foregående led og selv medvirkende til det næste led. I den klassiske fremstilling af den gensidige afhængighed mellem årsag og virkning indgår der 12 led. Leddene er konkrete årsager, der holder skabninger fast i karma og samsaras lænker. Leddene er som følger:

 1. UVIDENHED gør os blinde, så vi styres af vores begær og had.
 2. KARMISKE DANNELSER
 3. BEVIDSTHED
 4. SIND TIL KROP KOMBINATION. Denne "sind til kropfunktion" gør samspillet mellem krop og psyke mulig.
 5. DE SEKS BASER, der gør det muligt for os at tænke, se, smage, lugte, føle og høre verden omkring os.
 6. KONTAKTEN
 7. FØLELSER
 8. LIVSTØRSTEN
 9. KLYNGEN SIG TIL
 10. TILBLIVELSES-proces i enten den formløse verden, begærverdenen eller i formverdenen.
 11. (Gen)FØDSEL, og en sådan vil jo i sidste ende altid medføre.
 12. DØDEN, der som det 12. led slutter kæden.

Den tolv-leddede årsagskæde findes i yderste ring i Livshjulet. For at bryde årsagskæden, og dermed et liv i lidelse samt fastholdelsen i samsara, må man først komme uvidenheden til livs. Dette sker ved erkendelsen af de fire ædle sandheder, som også er det første trin på den ædle otteledede vej.

NB! Det tager sig ud, som om det efterfølgende led opstår som en virkning af det foregående, en kæde af årsag-virkning. Dette er imidlertid ikke rigtigt. De 12 led opstår samtidig, og de betinger gensidigt hinanden, hvilket kan ses deraf, at man lige så godt kan læse Årsagskæden bagfra (kilde Gyldendal – Mennesket og magterne – en grundbog til religion: side 148).