Åslaug Haga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Åslaug Haga

2017
Personlig information
Født 21. oktober 1959 (64 år) Rediger på Wikidata
Nes, Norge Rediger på Wikidata
Politisk parti Senterpartiet Rediger på Wikidata
Far Hans Haga Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Universitetet i Oslo Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted Oslo Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Åslaug Marie Haga (født 21. oktober 1959 i Nes i Akershus) er en norsk politiker (Sp) og tidligere minister. Hun blev valgt til Stortinget for Akershus i 2001. Hun er cand. mag. med hovedfag i sociologi, mellemfag statsvidenskab og mellemfag i historie og begyndte at arbejde i Norges udenrigsministerium i 1985. Foruden stillinger ved udenrigsministeriet i Oslo fik hun arbejde ved FN i New York og senere ved ambassaden i New Delhi i Indien.

Haga var frem til 19. juni 2008 leder af Senterpartiet og har tidligere været næstformand i partiet. Hun var statssekretær i udenrigsministeriet og ved statsministerens kontor i 1997. Fra 1999 til 2000 var hun kulturminister. I 2005 blev hun kommunal- og regionalminister, og i 2007 blev hun olie- og energiminister.

Senterpartiets landsmøde 11. april 2008 oplyste Haga, at hun gik af som partileder på landsmødet i 2009. Hun opstillede heller ikke til genvalg som stortingsrepræsentant. Hun var en drivkraft i arbejdet med at danne en flertalsregering mellem Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti i 2005. 19. juni 2008 bekendtgjorde Haga, at hun gik af både som minister og som leder for Senterpartiet af helbredsmæssige årsager efter at have fået betydelig kritik for lov- og regelbrud, påpeget gennem medierne.

Åslaug Haga er datter af Hans Haga, mangeårig leder af Norges Bondelag.

Åslaug Marie Haga


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]