Æbleflæsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Æbleflæsk, hvor æblerne endnu ikke er helt moste.

Æbleflæsk er en gammel dansk ret, der tilberedes af æbler, stribet flæsk (evt. røget), løg.

Æbleflæsk anses som en fynsk egnsret,[1] men serveres i andre egne af landet.[2] Æbleflæsk var en af kandidaterne til Danmarks Nationalret, da fødevareminister Dan Jørgensen i 2014 udskrev en konkurrence om denne titel.[3]

På Fyn laves æbleflæsk på følgende måde: Røget spæk og bacon skæres i tern og steges brun og sprø. Æblerne skrælles og udkernes og koges til mos/grød med lidt æblerstykker, æblegrøden smages til med sukker. Røget spæk og bacon blandes i sammen med noget af fedtet. Nydes på frisk fuldkorns rugbrød.

En anden metode er at flæsket skæres i store tern, steges på panden og æblestykker tilsættes. Endeligt tilsættes brun farin eller sukker. Det er oprindeligt i højere grad en æbleret, og der skal være mere æble end flæsk. Retten spises varm eller kold med rugbrød, evt. ved at dyppe brødet.

På Sjælland laves æbleflæsk således:[kilde mangler] Flæsk, æbler (og løg) skæres i skiver, steges på panden, flæsket skal være sprødt som stegeflæsk. Der skal være ca. lige meget flæsk og æbler.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Opslag æbleflæsk i Fakstorp, Jørgen; Boyhus, Else-Marie, (red.) (1998), Gastronomisk Leksikon, Nordisk Forlag, ISBN 87-00-20284-3. 
  • s. 63-64 i Westergaard, Erik Koed (1974), Danske Egnsretter, Lindhardt og Ringhof, ISBN 8775601524. 
  • side 215 i Bjerregaard, Ritt (2003), Mine æbler, Høst & søn, ISBN 8714298511.