Æggestok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Æggestok (Det hvide æggelignende område kaldet "Ovary")

Æggestokken (ovariet) er det organ i kvindens forplantningssystem der producerer, opbevarer og frigiver modne ægceller. Æggestokken er fælles for alle hvirveldyr hvor de altid findes i par. Æggestokken svarer til testiklerne på mænd. Gonad refererer til både kvindens æggestok og mandens testikler.

Anatomi[redigér | redigér wikikode]

En kvindes (menneske) æggestokke er små knudrede kirtler, ovale og omkring 3 cm x 1.5 cm x 1.5 cm i størrelse. De har en ujævn overflade og kan i udseende og størrelse minde lidt om et par store mandler.

Funktion[redigér | redigér wikikode]

Ægproduktion[redigér | redigér wikikode]

Æggestokkene producerer og lagrer de kvindelige æg. Æggene bliver produceret allerede i fosterstadiet, og ved fødslen vil der være alle de æg der vil være til rådighed gennem hele livet. Fra tiden hvor pigen bliver kønsmoden vil æggene regelmæssigt modne og frigivet fra æggestokkene (ved ægløsning) og bevæge sig ned gennem æggelederne hvor de vil være til rådighed for befrugtning af mandens sæd.

Hormon udskillelse[redigér | redigér wikikode]

Æggestokkene fungerer også som endokrine kirtler ved at producere forskellige kønshormoner, primært østrogen og progesteron.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: