Ækvivalent luft dybde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Ækvivalent luft dybde er et begreb der bruges inden for dykning med nitrox og trimix. Ækvivalent luft dybde kendes også under navnene ækvivalent nitrogen dybde og ækvivalent narkotisk dybde. Ækvivalent luft dybde forkortes til ÆLD eller EAD efter det engelske "equivalent air depth".

ÆLD er et udtryk for den narkotiske effekt (nitrogennarkose)man bliver påvirket af ved dykning med kvælstofholdig gas. Ved at anvende en gas med reduceret kvælstofindhold (nitrox eller trimix) vil man opnå en mindre påvirkning af nitrogennarkose end hvis man havde anvendt atmosfærisk luft som åndemiddel på det pågældende dyk.

Hvor

  • EAD er den ækvivalente luft dybde i meter.
  • FN2 er kvælstof indholdet (0,XY)
  • D er dykkedybden i meter


Ved et trimix dyk til 45 meter med trimix 21/35 (21 % ilt, 35 % helium og 44 % kvælstof) er den ækvivalente luft dybde:

Det vil sige at en dykker der er på 45 meter og indånder trimix 21/35 er lige så påvirket af nitrogennarkose som en dykker der indånder atmosfærisk luft på 20,6 meter.


Specielt ved nitroxdykning[redigér | rediger kildetekst]

Den ækvivalente luft dybde er specielt velegnet til nitroxdykning. Her er det muligt at regne sin ÆLD ud og så dykke efter en luft dykketebel/dekompressionstabel.

Hvis man dykker med en nitrox32 (EAN32) på 29 meters dybde så har man en ÆLD på 24 meter, derfor kan man dykke efter en luft dykketabel/dekompressionstabel på 24 meter.

Se også[redigér | rediger kildetekst]