Johan af Østrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johan af Østrig
Portræt udført af Leopold Kupelwieser, 1828
Ærkertug af Østrig
Ægtefælle Anna Maria Josephine Plochl
Børn Franz von Meran
Fulde navn Johann Baptist Josef Fabian Sebastian
Hus Huset Habsburg-Lothringen
Far Leopold 2., Tysk-Romersk Kejser
Mor Maria Ludovika af Spanien
Født 20. januar 1782
Firenze, Toscana
Død 11. maj 1859 (77 år)
Graz, Steiermark, Østrig
Hvilested Schenna
Religion Romersk-katolsk

Ærkehertug Johan af Østrig (20. januar 178211. maj 1859) var en østrigsk ærkehertug, der var medlem af Huset Habsburg. Han var søn af den Tysk-romerske kejser Leopold 2. og yngre bror til kejser Frans 2. Efter Martsrevolutionen i 1848 var han fra 1848 til 1849 rigsforstander i den tyske stat, revolutionen forsøgte at etablere.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Johan blev født i Firenze, hvor faren var storhertug. Da Leopold blev tysk-romerske kejser i 1790 fulgte Johan med til Wien.

Efter sin militære karriere, som endte med nederlag mod Napoleon koncentrerede Johann sig om styret af hertugdømmet Steiermark. Her gjorde han sig bemærket som reformator, og var optaget af natur, teknologi og landbrug. Som hertug grundlagde han blandt andet forløberen til Technische Universität Graz.

I 1848 udnævnte Frankfurtparlamentet Johann til rigsforstander i den tyske stat, som parlamentet forsøgte at etablere. Han gik af året efter, efter at forsøget på en fællestysk stat var udløbet.

Johann døde i 1859, og ligger begravet i Schenna.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi