Æter (kemi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Diætylæter

En æter eller ether (Kemisk Ordbog) er en organisk kemisk forbindelse der, som minimum, indeholder to kulstofatomer og et iltatom. Begge kulstofatomerne er bundet til det samme iltatom, og den generelle formel for en æter er R-O-R, hvor R-grupperne er alkyl- eller phenylgrupper. Den simpleste mulige æter har således molekylformlen C2H6O.

Fremstilling[redigér | redigér wikikode]

Ethere dannes ved kondensation af to alkoholer, hvorved der frigives vand. En typisk metode er, at koge alkoholer ved 140 °C med svovlsyre.

Fysiske egenskaber[redigér | redigér wikikode]

Ætere ligner alkoholer, men da de ikke indeholder en OH-gruppe kan de ikke danne hydrogenbindinger med andre ætermolekyler. Det betyder at ætere er mere flygtige og har lavere kogepunkt end de isomere alkoholer. Ætere er mere hydrofobe end estere og amider som har lignende strukturer.

Da bindingsvinklen for C-O-C-delen ikke er 180 grader, men 110 grader, er ætermolekylet ikke lineært. Det betyder at ætere har et lille dipolmoment. For diethylether er dette dipolmoment 1,18 D, mens det, til sammenligning, er 1,8 D for vand. Derfor har mange ætere en vis grad af opløselighed i vand, da æternes iltatomer kan deltage i hydrogenbindinger med vandets brintatomer. Ligeledes kan de deltage i hydrogenbindinger med andre stoffer der indeholder brintatomer bundet til elektronegative atomer (såsom oxygen og nitrogen), og derfor kan ætere opløse mange mere eller mindre polære stoffer.

Mange ætere er relativt inerte, dvs. de reagerer sjældent med andre forbindelser, og af denne grund benyttes de ofte som opløsningsmidler. Eksempler herpå er diætylæter og tetrahydrofuran (THF).

Anvendelser[redigér | redigér wikikode]

Diætylæter (ofte kaldet æter) har tidligere været anvendt som bedøvelsesmiddel.

Blev indtil slutningen af 1800-tallet også brugt som kølemiddel men blev erstattet af ammoniak af Carl von Linde.

Dimethylether (DME) kan benyttes som brændstof i køretøjer. DME kan i storskala laves ud fra fossile energikilder og biomasse (citat fra Ingeniøren). Sidstnævnte gør, at DME kan få en øget udbredelse som "grønt brændstof".

Det var i ældre tider en vigtigt komponent i lægemidlet hoffmannsdråber.

Nomenklatur[redigér | redigér wikikode]

Ætere navngives efter hvilke alkylgrupper der sidder på iltatomet, efterfulgt af betegnelsen 'ether'. Alkylgrupperne nævnes i alfabetisk rækkefølge, og hvis de er ens benyttes præfixet 'di'.

Eksempler:

  • En æter der har 2 methylgrupper bundet til iltatomet hedder: dimethylether
  • En æter der har en ethylgruppe og en propylgruppe bundet til iltatomet hedder: ethylpropylether

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]