Överhogdalgobelinerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vikingeskib på en af de andre gobeliner

Överhogdalgobelinerne er fem velbevarede gobeliner (billedtæpper/vægtæpper) fra vikingetiden, fundet i landsbyen Överhogdal i Härjedalen i det centrale Sverige.

Gobelinerne blev fundet af Jonas Holm[1] (1895-1986) i brændekassen i Överhogdals kirkes sakristi, i forbindelse med renoveringen af kirken i 1909. Tøjbylten, som han ikke turde smide væk, lagde han i en kirkebygning. I 1910 blev gobelinerne genfundet af kunsteren Paul Jonze, da han kom til Överhogdal, som led i sit arbejde med at indsamle genstande til länsmuseet i Östersund. Han tog gobelinerne med til landshøvdingfrue Ellen Widén, der vaskede dem i residensboligens badekar, uden de tog skade. Gobelinerne var ved fundet syet sammen, og blev udstillet således i 1911 i Östersund.

Først mente man, at gobelinerne var fra middelalderen, men kulstof 14-datering foretaget i 1991, påviste at de blev vævet mellem år 800 og 1100, det vil sige i vikingetiden.

Afbildningerne er fra både den nordiske og den kristne forestillingsverden. Man ser blandt andet et træ, der kan være verdenstræet Yggdrasil. Nogle forskere mener, at gobelinerne viser Härjedalens kristengørelse, men den dominerende teori er, at man ser ragnarok, verdens undergang i den nordiske mytologi.

Serien består af fem billedtæpper, hvoraf de fire er udført med plantefarvet uldgarn i soumakteknik på linnedbund, mens det femte er dobbeltvævet.

Gobelinerne er restaurerede og kan i dag ses på Jamtli, Jämtlands Läns Museum.

Referencer

Eksterne henvisninger/kilder