Ø-dværgvækst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dværg-rensdyrSvalbard.

Ø-dværgvækst er et biologisk fænomen, som betyder, at dyrearter på øer bliver mindre i størrelse, når de gennemgår evolution inden for et geografisk begrænset habitat.

Det vigtigste videnskabelige arbejde om dette fænomen blev skrevet af biologen J. Bristol Foster , men han forskede kun om pattedyr . Han forklarer dværgvæksten som en reaktion på overbefolkning. På et begrænset rum har små individer gavn af det, fordi de kræver færre ressourcer, såsom mad. Denne effekt kan dog være forskellig for forskellige dyrearter og er ikke fuldstændig bevist.

Eksempler på ø-dværgvækst[redigér | rediger kildetekst]

Der er også en tendens til at vaskebjørne, kaniner, svin og kronhjorte udvikler dværgvækst hvis de befinder sig på øer. Hos oprindeligt små dyr, såsom gnavere, har man set det modsatte fænomen, når de er isoleret på øer. Her vokser arterne simpelthen. Dette fænomen har man observeret hos leguaner , gekkoer og firben af slægten Gallotia, der lever på De Kanariske Øer.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Stuenes, Solweig (1989). "Taxonomy, habits and relationships of the sub-fossil Madagascan hippopotamuses Hippopotamus lemerlei and H. madagascariensis". Journal of Vertebrate Paleontology (engelsk). 9 (3): 241-268. doi:10.1080/02724634.1989.10011761.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]