Ø Bakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Parti fra Ø Bakker

Ø Bakker er et naturområde i Nørreådalen mellem Viborg og Randers, ca. 12 kilometer øst for Viborg.

Ø Bakker ligger på Ø (Ø-knuden), som skyder sig op som en "ø" mellem to lavtliggende engarealer ud mod Nørreådalen. Området ligger som en naturskabt ø, midt i og omgivet af Nørreåens naturlige løb. En del af området – hovedsagelig den østlige del – er landbrugsarealer, mens den vestlige del af Ø udgøres af et fredet, lyngklædt og meget kuperet terræn. Det højeste punkt er 53 meter over havets niveau, og herfra er der en storslået udsigt over den brede Nørreådal og til Viskum Skov mod syd.

Ø var i stenalderen en rigtig ø i den fjord, som udfyldte Nørreådalen, og gik fra Randers Fjord og næsten helt ind til Viborg. Det langstrakte bakkedrag, der strækker sig gennem landskabet godt 50 meter højere end de omkringliggende lavområder, undgik af uransagelige årsager at blive borteroderet af efteristidens smeltevandsfloder.

Naturfredning[redigér | redigér wikikode]

Et cirka 285 hektar stort område blev fredet i 1975[1][2]. Der er adgang til området fra flere parkeringspladser, og markerede naturstier fører gennem det fredede område. Vegetationen er præget af en rig variation af typiske hedeplanter, deriblandt birk, pors, enebær, blåbær, mosebølle, tyttebær, revling samt ulvefod og guldblomme.

Området er også kendt som tilholdssted for mange arter af sommerfugle samt guldsmede og andre insekter.

Midt i det fredede område findes en stor granitsten, en vandreblok, hvoraf den største del dog er skjult i jorden. Da den oprindelige græsning af området ophørte begyndte heden at gro til med træer og buske. For at bevare det markante landskab, er heden i dag indhegnet og bliver afgræsset af får.

Et gammelt sagn fortæller at Kong Dan (der formentlig også gik under navnet Halvdan den Gamle, Danmarks første konge omkring år 300-400, og ham som landet er opkaldt efter) skulle ligge begravet i Ø Bakker i fuld udrustning.

På Ø ligger den lille landsby Øby.

Ø er det korteste registrerede stednavn i Danmark.

Natura 2000[redigér | redigér wikikode]

Ø Bakker er ved en lille tarm vest for Fussing Sø sammenhængende med, og en del af Natura 2000-område nr. 30 Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals Ådal, der fortsætter i Nørrådalen mod vest til Rindsholm.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk
  2. ^ Fredningskendelse

Koordinater: 56°28′N 9°38′Ø / 56.46°N 9.63°Ø / 56.46; 9.63