Øresten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Illustration af ørets buegange

Øresten eller BPPV (Benign Paroxymal Positional Vertigo, da: godartet positions svimmelhed) er den mest almindelige årsag til svimmelhed, og godartet positions svimmelhed kendes måske bedst som ørekrystalsygdom eller ørestenssvimmelhed, idet svimmelheden skyldes små kalkkrystaller eller sten – de såkaldte otholitter.

Et anfald af øresten opleves ekstremt voldsomt for patienten, og omend det er godartet, kan det være stærkt invaliderende. Et anfald kan opleves som alt fra en kraftig søsyge til en decideret karruseltur, hvor patienten ikke ved hvad der er op eller ned. Anfaldene skyldes, at der er kommet otholitter (eller krystaller) fra ørestensorganet (utriculus) ud i en af ørets tre buegange. Løsrevne øresten kan enten flyde frit i buegangene (canalolithiasis) eller være fastsiddende i den ene ende af buegangene (cupulolithiasis). Ørestensorganerne er sanseorganer, der fortæller os, om retningen er op eller ned.

Oftest brækker otholitterne løs, mens patienten sover/ligger ned, og når patienten så rejser sig eller vender sig i sengen, vil otholitten vandre ud i en af ørets buegange, hyppigst den bagerste. Og så starter karruselturen.

Forekomst[redigér | redigér wikikode]

Øresten eller BPPV er den mest almindelige årsag til svimmelhed. 20% af de som generes af svimmelhed, har BPPV.  Sygdommen ses hos yngre og midaldrende, mest hos kvinder (65%), og antallet af personer med sygdommen stiger eksponentielt med alderen.

Årsag[redigér | redigér wikikode]

Man kender ikke den egentlige årsag til at anfald opstår, men man ved, at der er en øget tendens til anfald hos ældre, migrænikere, mennesker der tidligere har haft øresygdomme, samt mennesker, der har været udsat for fald/slag, hvor hovedet er blevet ramt.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Et anfald af ørestenssvimmelhed kan som oftest kureres ved hjælp af bestemte manøvrer, som en ørelæge udfører. En avanceret TRV-stol er blevet udviklet med henblik på en mere præcis og kontrolleret behandling. Fordelen ved TRV-stolen er, at den kan rotere 360 grader i tre planer, og dermed behandle både løse-og fastsiddende øresten i alle tre buegange. Selv de mest behandlingsresistente svimmelhedstilfælde,som ikke kan behandles hos den lokale læge, kan afhjælpes. TRV-behandlingsstolen er den mest effektive behandling af øresten. Et forsøg med stolen i Frankrig har vist, at 90 procent bliver kureret efter en enkelt tur i stolen.

Prognosen er god, men recidivraten er ca. 30% per år.

Hos få patienter er anfaldene dog af så hyppig og vedvarende karakter, at ørelæger også har svært ved at afhjælpe anfaldene.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.