Øresundstogtrafikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Öresundstog på Malmø C.

Øresundstogtrafikken, også benævnt Øresundstogsystemet, er betegnelsen for et net af regional togtrafik i Øresundsregionen. I Danmark køres fra Helsingør ad Kystbanen til Københavns Hovedbanegård og ad Kastrupbanen til Københavns Lufthavn, Kastrup og videre ad Øresundsbanen og Øresundsforbindelsen til Malmø. Enkelte tog fortsætter mod Göteborg, Kalmar og Karlskrona.

Øresundstrafikken begyndte den 2. juli 2000, hvor Øresundsforbindelsen åbnede. Operatøren på dansk side er DSB Øresund (tidl. DSBFirst) og på svensk side Veolia. DSBFirst overtog driften fra DSB og SJ den 11. januar 2009. Kørslen i Danmark udbydes i licitation af Transportministeriet (tidl. Trafikstyrelsen) og i Sverige af Skånetrafiken.

I Danmark køres som regionaltog med omkring 4 km mellem stationerne. I Sverige er der snarere tale om intercitytog med væsentligt længere mellem stationerne og endestationer omkring 300 km fra København. På begge sider af sundet udgør kørslen omkring 5 mio. togkilometer årligt. På Kystbanen transporterer Øresundstogene årligt 20 mio. passagerer. Trafikken over Øresund er de seneste år stagneret efter en periode med kraftig vækst med en årlig vækstrate, der i 2007 udgjorde ca. 27 %.[kilde mangler]

Tog[redigér | redigér wikikode]

I Øresundstrafikken benyttes 105 togsæt af typen Øresundstog, i Danmark betegnet Litra ET og i Sverige kaldet X31K, der er bygget specielt til Øresundstrafikken og håndterer de to landes forskellige kørestrøm og sikkerhedssystemer.

Togene var som de første i Danmark helt røgfrie.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]