Ørkenens Sønner (loge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om den internationale loge Ørkenens Sønner. For andre betydninger se Ørkenens Sønner (flertydig)

The Sons of the Desert (eng. Ørkenens Sønner) er et internationalt broderskab, der er opstået som en hyldest komikerne Stan Laurel og Oliver Hardy, bedre kendt som Gøg og Gokke. Organisationen har taget navn efter en loge Gøg og Gokke tilhører i filmen Sons of the Desert fra 1933.

Forfatteren John McCabe dannede i 1964, nogle år efter udgivelsen af biografien "Mr. Laurel and Mr. Hardy", en lille gruppe af Gøg og Gokkes beundrere, der også talte Orson Bean, tegneserietegner Al Kilgore, Chuck McCann og John Municino. McCabe skrev en humoristisk-alvorlig "forfatning" som en satire over andre sociale organisationer. Stan Laurel anerkendte, gennemlæste og kom med humoristiske rettelser til dokumentet; han foreslog således at medlemmer kunne bære fez eller et badge med mottoet "Two Minds Without a Single Thought" – "to hjerner uden en eneste tanke". Medgrundlæggeren Kilgore skabte et logo med mottoet på latin (for at leve op til Laurels besked om at organisationen skulle have en "halv-flabet" værdighed over sig), hvor der står Duae tabulae rasae in quibus nihil scriptum est – "to blanke tavler, hvorpå intet er skrevet."

Det første offentlige møde holdt af Sons of the Desert fandt sted i New York City i 1965, kort efter Stan Laurels død. McCabes gruppe bredte sig hurtigt til andre amerikanske byer, og siden også til andre lande. I stil med det fanden-i-voldske "ørken"tema kaldes hver lokale afdeling for et "telt", og er navngivet efter en af Gøg og Gokkes film. Der findes over 100 aktive telte verden over[1] og medlemmerne mødes jævnligt for at nyde Gøg og Gokkes film i en uformel atmosfære. Mange af de afdelinger der blev dannet i 1960'erne er fortsat aktive i dag.

Ud over de lokale og regionale møder arrangerer The Sons of the Desert også internationale kongresser. Denne praksis startede i 1978, og har siden da fundet sted hvert andet år. De fleste arrangeres i USA, men enkelte har også været afholdt i andre lande. Skuespillere og teknikere som arbejdede med Laurel og Hardy er hyppigt gæster, og sjældne film og andre klenodier bliver præsenteret.


Telte i Danmark[redigér | redigér wikikode]

  • Hats Off Tent, Oase #105, Brønshøj
  • Be Big Tent, Oase #233, Glostrup
  • The Midnight Patrol Tent, Oase #300, Svebølle pr. Kalundborg

Kultur og Medier[redigér | redigér wikikode]

Organisationen har gentagne gange været profileret i medierne, som regel i nyhedsrelateret sammenhæng, som for eksempel når tabte film er blevet genfundet. I 1974 lavede fjernsynskanalen BBC en dokumentarfilm om Sønnerne, kaldet Cuckoo.

NBCs show Real People var medvirkende til at gøre Sønnerne nationalt kendt i 1980. CBN kabel-tv lavede en Gøg og Gokke filmmaraton og inviterede medlemmer af The Sons of the Desert fra hele Amerika til at deltage den landsdækkende udsendelse. I 1987 producerede Alexander Marshall en dokumentar om Sønnerne, der hed "Revenge of the Sons of the Desert", med kommentarer fra flere berømtheder. Dokumentarfilmen vandt en Emmy Award og viste organisationen ved en af de internationale kongresser. Filmen er inkluderet på DVDsættet The Laurel & Hardy Collection, Volume One, der blev udgivet i 2006.

I Danmark har komikergruppen Ørkenens Sønner hentet en del inspiration fra filmen, og til dels fra organisationen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]