Østbanestasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Østbanestasjonen
Østbanestasjonen A-70091 Ua 0003 318.jpg
Postkort af Østbanestasjonen.
Overblik
Land Norge Rediger på Wikidata
Kommune Oslo Rediger på Wikidata
Jernbane Gjøvikbanen m/Bergensbanen
Hovedbanen m/Dovrebanen
Østfoldbanen
Åbningsdato 1854
Lukket 1980
Ombygget 1882
Arkitekt Georg Andreas Bull, Heinrich Ernst Schirmer, Wilhelm von Hanno Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Østbanestasjonen (Østbanestationen, i daglig tale Østbanen) var en banegård i Oslo. Stationen åbnede i 1854 som sydlig endestation for Norges første jernbane, Hovedbanen til Eidsvoll. Stationen blev udvidet flere gange, men i forbindelse med åbningen af Oslotunnelen i 1980 ombyggedes den til Oslo S, der fik en ny stationsbygning ved siden af den gamle, og også har erstattet Vestbanestasjonen.

Stationsbygninger[redigér | redigér wikikode]

Østbanehallen i 1956, i dag et butikscenter tilknyttet Oslo S.

Den første stationsbygning blev opført efter tegninger af arkitekterne Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno. Dele af bygningen fra 1854 i rødt tegl findes stadig som en del af centralstationen, men uden tårnet og den første perronhal.

Efter åbningen af Østfoldbanen blev det nødvendigt at udvide stationen. Perronhallen blev større og fik mere luft, og mod havnen og Jernbanetorget opførtes der to nye fløje i pudset tegl tegnet af arkitekt og stadskonduktør Georg Andreas Bull, der et årti forinden havde tegnet Vestbanestasjonen. Bygningen fik en rigt dekoreret facade i nyrenæssance. Den udvidede Østbanestasjonen stod færdig i 1882.

Det meste af bygningerne eksisterer stadig, men perronhallen er nu omdannet til butikscentret Østbanehallen,[1] der er direkte forbundet med centralstationen, og som nu huser forskellige butikker, spisesteder og hotel.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 59°54′39″N 10°45′04″Ø / 59.9108°N 10.7511°Ø / 59.9108; 10.7511