Český Těšín

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Český Těšín
Tschechisch-Teschen (tysk)
Czeski Cieszyn (polsk))
Český Těšíns byvåben Český Těšíns byflag
Overblik
Land Tjekkiet Tjekkiet
Borgmester Karel Kula[1] Rediger på Wikidata
Region Mæhren-Schlesien
Distrikt Karviná
Postnr. 737 01, 735 62 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 23.487 (2023) Rediger på Wikidata
 - Areal 33,8 km²
 - Befolkningstæthed 695 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 270 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.tesin.cz
Oversigtskort

Český Těšín (tysk: Teschen, polsk: Czeski Cieszyn) er en by i det østlige Tjekkiet. Den ligger i Karviná distriktet i Mähren ved grænsen til Polen. Český Těšín har 23.487 (2023) indbyggere og er en af de vigtigste valfartsbyer i Tjekkiet. Den udgør den tjekkiske del af den tjekkisk-polske dobbeltby Český Těšín – Cieszyn.

Český Těšín på højre og Cieszyn på venstre side af grænsefloden Olše

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger i de schlesiske forbjerge, en nordlig udløber af Beskiderne. Begge bjergkæder ligger i den vestlige del af Karpaterne. Český Těšín er grænseby til Polen og over til den polske bydel Cieszyn er der tre broer med grænseovergange. Oder bifloden Olše udgør grænsen. Selv om den ligger i den yderste udkant af Tjekkiet er byen velforsynet med adgangsveje. Hovedveje og jernbaner forbinder byen med nabobyerne Ostrava og Frýdek-Místek. Europavej 75 fører til Slovakiet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen Teschen var oprindelig residensby for hertugdømmet Cieszyn og tilhørte fra 1742 det Habsburgske Schlesien. Efter 1. verdenskrig blev området delt mellem Polen og Tjekkoslovakiet. To dage efter indgåelsen af Münchenaftalen den 2. oktober 1938 blev byen besat af polske tropper. Efter at Polen i 1939 var blevet besat af tyske tropper fik byen sit tyske navn tilbage og blev hovedby i landkreds Teschen, som blev en del af provinsen Schlesien. Efter 2. verdenskrig blev byen delt på ny.

Se også Cieszyn

Bydele[redigér | rediger kildetekst]

Český Těšín (Tschechisch-Teschen), Dolní Žukov (Niederzukau), Horní Žukov (Oberzukau), Koňákov (Konakow), Mistřovice (Mistrzowitz), Mosty, Stanislavice (Stänzelsdorf)

Kendte personer fra byen[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


  1. ^ polar.cz, hentet 4. april 2023 (fra Wikidata).