Český Těšín

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Český Těšín
Byens våben Byens flag
Cesky Tesin CoA.png Flag of Cesky Tesin.svg
Czciesz ratusz 558.jpg
Rådhuset
Overblik
Land Tjekkiet Tjekkiet
Borgmester Vít Slováček
Stat Tjekkiet
Kraj Moravskoslezský kraj
Okres Karviná
Grundlagt 1155
Postnr. 737 01
Demografi
Indbyggertal 25750 (2011)
 - Areal 33,81 km²
Andet
Tidszone CET
Højde m.o.h. 270 m
Hjemmeside www.tesin.cz
Oversigtskort

Český Těšín (tysk: Teschen, polsk: Czeski Cieszyn) er en by i Tjekkiet. Den ligger i Karviná distriktet i Mähren. Český Těšín har knap 26.000 indbygger og er en af de vigtigste valfartsbyer i Tjekkiet. Den udgør den tjekkiske del af den tjekkisk-polske dobbeltby Český Těšín – Cieszyn.

Český Těšín på højre og Cieszyn på venstre side af grænsefloden Olsa

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger i de schlesiske forbjerge, en nordlig udløber af Beskiderne. Begge bjergkæder ligger i den vestlige del af Karpaterne. Český Těšín er grænseby til Polen og over til den polske bydel Cieszyn er der tre broer med grænseovergange. Oder bifloden Olše udgør grænsen. Selv om den ligger i den yderste udkant af Tjekkiet er byen velforsynet med adgangsveje. Hovedveje og jernbaner forbinder byen med nabobyerne Ostrava og Frýdek-Místek. Europavej 75 fører til Slovakiet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen Teschen var oprindelig residensby for hertugdømmet Cieszyn og tilhørte fra 1742 det Habsburgske Schlesien. Efter 1. verdenskrig blev området delt mellem Polen og Tjekkoslovakiet. To dage efter indgåelsen af Münchenaftalen den 2. oktober 1938 blev byen besat af polske tropper. Efter at Polen i 1939 var blevet besat af tyske tropper fik byen sit tyske navn tilbage og blev hovedby i landkreds Teschen, som blev en del af provinsen Schlesien. Efter 2. verdenskrig blev byen delt på ny.

Se også Cieszyn

Bydele[redigér | rediger kildetekst]

Český Těšín (Tschechisch-Teschen), Dolní Žukov (Niederzukau), Horní Žukov (Oberzukau), Koňákov (Konakow), Mistřovice (Mistrzowitz), Mosty, Stanislavice (Stänzelsdorf)

Kendte personer fra byen[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]