Žvėrynas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Žvėrynas seniūnija
Vilniaus zverynas.png
Kommune Vilnius
Areal 2,7 km²
Indbyggere (år) 12.200(2001)
Indbyggere/km2 4.520 pr./km²
Leder af bydelen: Tautvidas Klimavičius
Websted www.vilnius.lt
Udsigt til Žvėrynas i 1880'erne

Žvėrynas seniūnija (litauisk: Žvėryno seniūnija) (dansk: Žvėrynas ~ menageri) er en bydel i VilniusNeris' højre bred, vest for Senamiestis, Vilnius' Gamle Bydel, og umiddelbart vest for den litauiske parlamentsbygning Seimas. Neris omkranser Žvėrynas på tre sider, på den fjerde side grænser Žvėrynas seniūnija op til Šnipiškės og Karoliniškės. På den anden side af floden, mod nordvest, ligger Vingio parkas i Vilkpėdė seniūnija.

Žvėrynas seniūnija består af kvarteret Žvėrynas.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Lazdynai, Karoliniškės og Viršuliškės var landsbyer i 1800-tallet, hvorfra bønderne leverede korn til vandmøllen på Žvėrynas. Den skovklædte halvø og møllen, der allerede er nævnt i 1500-tallet, tilhørte Radziwiłł-familien. I 1830 viste Vilnius bykort to møller på Žvėrynas. Den oprindelige mølle fik i begyndelsen af 1800-tallet installeret en fransk dampkedel, og møllen fik herefter det spøgefulde navn "den franske skalle".

Radziwiłł-familien anvendte samtidigt halvøen som sit private jagtrevir og holdt flere vilde dyr i området (deraf navnet menageriet). I 1825 byggedes et sommerhus, som senere blev residens for Generalguvernøren for Vilnius guvernement. I slutningen af 1800-tallet blev Žvėrynas opkøbt af forretningsmænd, som udstykkede grunde til Vilnius' beboere. I 1901 blev Žvėrynas en bydel i Vilnius. Žvėrynas var det første kvarter planlagt med lige gader og rektangulære blokke. Žvėrynas er hovedsageligt forblevet et beboelseskvarter med meget få industrivirksomheder.

Efter Litauen genvandt sin uafhængighed i 1990, blev Žvėrynas et af de mere prestigefyldte kvarterer. I Žvėrynas ligger både den Estiske, Russiske og Kazakhstans ambassade, et stort antal offentlige- og uddannelsesinstitutioner, bl.a. Vilnius Pædagogiske Universitet (litauisk: Vilniaus pedagoginis universitetas eller VPU), der ligger på Neris' bred, nordøst i Žvėrynas og finans- og forsikringsselskaber, samt sundhedspleje institutioner.

I det nordlige hjørne af Žvėrynas ligger "Panorama", Vilnius' nyest indkøbs- og underholdningcenter, som åbnede november 2008. Centeret indeholder mere end 170 butikker og underholdningscenter i en tre-etagers bygning. Shoppingcentret er indrettet med springvand, der minder om en bjergbæk, kombineret med brede gange der skaber en fornemmelse af natur. I centeret er indrettet en go-cart bane.

Religiøseinstitutioner i Žvėrynas[redigér | redigér wikikode]

Žvėrynas er en del af Jomfru Marias Ubesmittede Undfangelses katolske sogn, også kaldet Žvėrynas kirke, kirken ligger midt i sognet.

I Žvėrynas, lige ved Žvėrynas tiltas (dansk: Žvėrynas bro) ligger den ortodokse kirke, Guds Moders Ikons kirke. Til kirken er knyttet en musikungdomsskole i bydelen.

Vilnius' eneste Karaite synagoge ligger i Žvėrynas i Liubarto gatvė.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Træbygninger i udkanten af det historiske Vilnius (engelsk)
  • Diskussionstråd med fotos fra Žvėrynas (engelsk)