0-takst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

0-takst er et kortere ord for afgiftsfrit system, hvilket indebærer at ingen betaler afgifter for det pågældende anvendbare system.

Argument for 0-takst[redigér | redigér wikikode]

Den normale trafikale intrastruktur i en by er som regel afgiftsfri på gadeplan: man kan bruge fortovet uden at skulle betale afgifter. Det samme gælder for offentlige toiletter, hvor der heller ikke kræves afgifter for at bruge dem. I forhold til kollektiv trafik betyder det, at ingen betaler afgifter for at køre med busserne og togene, men at hele systemet finansieres på anden vis, fx gennem skat. Ved at spare billetsystemet væk sparer man desuden penge, fordi der ikke længere er brug for billetmaskiner, kontrollører, personale i billetluger, elektroniske billetsystemer etc. Passagererne vil desuden slippe for den ekstra ventetid der følger med at købe og få kontrolleret sin billet.

Politisk[redigér | redigér wikikode]

Enhedslisten går til valgkamp i København for gratis busser.

I Sverige har en gruppe kaldet Planka.nu startet en forsikringsfond for passagerere der ikke køber billet, ved at betale deres kontrolafgifter. Således mener det at have indført 0-takst gennem direkte aktion[1].

Byer med 0-takst[redigér | redigér wikikode]

Belgien Kina Kroatien Frankrig Italien Sverige USA
Hasselt Changning, Changzhi County Zagreb Aubagne, Colomiers Troia Jokkmokk, Övertårneå Chapel Hill, Hanover, Watauga County, West Memphis, Whidbey Island

[2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "För en avgiftsfri kollektivtrafik som styrs av de som reser och arbetar i den. | Planka.nu". Arkiveret fra originalen 15. februar 2010. Hentet 21. januar 2021. 
  2. ^ Free Public TransportCities Arkiveret 15. december 2009 hos Wayback Machine