AFC Wimbledon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
AFC Wimbledon
AFC Wimbledon League Two Play-off Final 2016.jpg
Klubdetaljer
Fulde navn AFC Wimbledon
Kaldenavn(e) The Dons, The Wombles
Grundlagt 2002
Forbund The Football Association
Hjemmebane Kingsmeadow
Kingston-upon-Thames, England
Kapacitet 4.850 tilskuere (2.265 sæder)
Adm. direktør Erik Samuelson
Manager Neal Ardley
Liga 2019-20 Football League 1
Liga 2018-19 Football League 1 (20. plads)
Andet
Websted afcwimbledon.co.uk
Infoboks opdateret: 12. oktober 2017

AFC Wimbledon er en professionel fodboldklub baseret i det sydvestlige London, nærmere betegnet i bydelen Kingston upon Thames, England. Klubben spiller i Football League 1, hvilket er den tredjebedste række i det engelske fodboldligasystem, efter klubben rykkede op i maj 2016. Klubben har hjemmebane på Kingsmeadow, men har planer om at flytte til et nyt stadion, som vil være beliggende i bydelen Wimbledon i London. Samtidig vil det nye stadion ligge meget tæt på det tidligere stadion, og sandsynligvis blive kaldt det samme - Plough Lane.

Klubben blev grundlagt af Wimbledon F.C.'s fans i juni 2002 som en direkte reaktion på beslutningen fra en uafhængig kommission udpeget af det engelske fodboldforbund (FA), der tillod Wimbledon FC at flytte klubben 90 km til byen Milton Keynes i Buckinghamshire. Størstedelen af Wimbledon FC fansene var meget imod beslutningen om at flytte klubben så langt væk fra Wimbledon, da de følte at en klub transplanteret til Milton Keynes ikke længere ville repræsentere Wimbledon FC’s arv og traditioner. Fansene gjorde oprør mod den foreslåede flytning af klubben, og anså den officielle sanktionering som døden for deres klub.

Wimbledon FC flyttede fysisk i 2003, og skiftede derefter navn til Milton Keynes Dons i 2004. 

AFC Wimbledon blev grundlagt i maj 2002 bare to dage efter FA tillod at flytte Wimbledon FC til Milton Keynes, og anses som en efterfølger eller ”Fugl Fønix”-version af det originale hold, og grundlæggelsen var en direkte trodsreaktion fra fansene, der ikke længere kunne identificere sig med klubben, som de følte sig frarøvet. AFC Wimbledon trådte i 2002 ind i Combined Counties League, hvilket er den niendebedste række i det engelske fodboldligasystem. I sin korte historie har klubben været ekstrem succesfuld, og har dermed sikret sig oprykning hele 6 gange, hvor klubben altså gik fra den niendebedste række til den fjerdebedste (Football League 2) på bare 9 år. Klubben spiller nu i League 1, og spiller derfor i samme række som Milton Keynes Dons.

AFC Wimbledon holder rekorden for den længste stime af ubesejrede kampe i engelsk seniorfodbold, da klubben i perioden mellem februar 2003 og december 2004 spillede 78 ligakampe i træk uden at tabe. Klubben er også den første klub, der er formet i det 21. århundrede til at rykke op i The English Football League.

AFC Wimbledon har planer om i 2019 at flytte tilbage til klubbens oprindelige bydel. Et nyt stadion med plads til ca. 11.000 (med mulighed for udvidelse til 20.000), mennesker vil blive bygget på grunden, hvor det nu lukkede, Wimbledon Greyhound Stadion pt. er placeret. Det nye stadion vil blive bygget sammen med lejligheder af firmaet Galliard Homes.