A Nightmare On Elm Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nightmare 9.jpg

A Nightmare on Elm Street (dansk titel: Morderisk Mareridt eller blot Mareridt på Elm Street) er en serie af horrorfilm som specielt havde sin store succes i 1980'erne. Serien har taget sit navn fra den første film i serien, A Nightmare on Elm Street, som blev udgivet i 1984, skrevet og instrueret af Wes Craven. Den centrale figur i alle filmene er den fiktive seriemorder Freddy Krueger, spillet af Robert Englund i de fleste af filmene. Freddy Krueger blev sigtet for alle hans mord og kom i retten, men blev frifundet. Derefter opsøgte forældrene til de dræbte hans gemmested og brændte ham og hans hus ned til grunden. Efter nedbrændingen lavede Freddy en pagt med ”drømme-dæmonerne”, så Freddy er blevet skænket den specielle evne: At kunne angribe folk i deres drømme og mareridt, hvilket han gør på voldelige og blodige måder. Hvad der end sker med folk i deres drømme, sker med dem i virkeligheden. Før Freddy blev dræbt, havde han fremstillet et specielt håndvåben: 10 cm lange knive på en handske, som han bruger til at dræbe de unge teenagere med.

Noget af seriens stærke virkning på seeren kan have noget at gøre med dens alternative morder. Til forskel fra en 'simpel' morder som eksisterer rigtigt, så kan Freddy Krueger i teorien angribe og dræbe alle fordi han eksisterer i drømme. Filmene udspiller sig hovedsageligt i en lille by, Springwood og netop navnet Springwood menes at være en hentydning til bynavnet Springfield, som er et meget anvendt bynavn i USA, hvilket minder seeren om at det her kunne være en hvilken som helst lille by. Som Krueger også selv siger i filmen Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991) "Every town has an Elm Street." (oversat til dansk: "Alle byer har en Elm Street")

Film med Freddy[redigér | redigér wikikode]

I den originale serie med navnet A Nightmare on Elm Street er der 5 film, herefter fulgte 2 film i serien med henholdsvist titlerne Freddy's Dead (1991) og Wes Cravens: New Nightmare (1994). Freddy's Dead: The Final Nightmare indeholder en lang scene som er filmet i 3D, som ikke blev vist i biografen, men som er udgivet på DVD, hvor man får 2 sæt 3D-briller. Derudover optræder Freddy Krueger også i filmen Freddy vs. Jason (2003) hvor Freddy Krueger står over for morderen fra Fredag den 13.-filmene, Jason Voorhees. Der blev også lavet en tv-serie med Freddy som vært, hvor han præsenterer forskellige korte novellefilm, alle med det gennemgående mareridt-tema, dog uden Freddy som hovedperson. Serien hed "Freddy's Nightmares" (1988). A Nightmare on Elm Street: Real Nightmares (2006) er en serie som kører på CBS i USA, med Freddy Krueger som host. Folk har skrevet deres mareridt og CBS fremstiller dem, så de kan overvinde deres værste frygt.

Andre medier[redigér | redigér wikikode]

Filmene blev i 1980'erne anset som kult og bliver det stadig den dag i dag. Derfor blev der produceret et utal af forskellige produkter med A Nightmare on Elm Street og Freddy Krueger som lokkemad, uden at filmen som sådan havde noget at gøre med det egentlige produkt. Herunder kan der bl.a. nævnes tegneserier, noveller, soundtracks fra filmene og videospil (til både Commodore 64 og Nintendo Entertainment System).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se citater fra
A Nightmare On Elm Street
i engelsk Wikiquote.
Film
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.