Aalborg Universitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Aalborg Universitet
AAUNI05 ubt.jpg
Aalborg Universitet
Navn på latin Universitas Alburgensis
Grundlagt 1974
Sted Aalborg, Esbjerg, København
Fakulteter 5 med SBi[1]
Institutter 20[1]
Studerende 21.427 (2013)[2]
Ansatte 3.545 (2013)[2]
Budget 2.560,2 mio. dkr (2013)[2]
Rektor Per Michael Johansen
Formand Lene Espersen
Motto Ad nye veje - Viis Novis
Websted www.aau.dk

Aalborg Universitet (forkortes AAU) blev oprettet i 1974 og hed indtil 1994 Aalborg Universitetscenter (AUC).

Universitetet ligger hovedsageligt i Aalborg, men har siden 1995 haft en afdeling i Esbjerg, efter en fusion med Ingeniørhøjskolen Esbjerg. I 2005 åbnede universitetet en afdeling i København med tilknytning til Ingeniørhøjskolen i København.

Aalborg Universitets historie[redigér | redigér wikikode]

Aalborg Universitet (AAU) havde sin begyndelse som Aalborg Universitetscenter (AUC) i 1974, som et resultat af en række fusioner mellem en række etablede institutioner hvilket gjorde det muligt, at skabe et samlet universitet med en række fakulteter. Da universitetscenteret blev oprettet i 1974 havde det et humanistisk fakultet, et samfundsvidenskabeligt fakultet og et teknisk-naturvidenskabeligt fakultet. I 1994 skiftede Aalborg Universitetscenter (AUC) navn til Aalborg Universitet (AAU). I 1994 fik Aalborg Universitet endnu et fakultet hvilket var et sundhedsvidenskabeligt fakultet. Aalborg Universitets rødder kan bl.a spores tilbage til en række ældre institutioner, som nu er en del af universitetet f.eks Handelshøjskoleafdelingen i Aalborg oprettet i 1920, Statens Byggeforskningsinstitut oprettet i 1947, Esbjerg Teknikum oprettet i 1963, Den Sociale Højskole i Aalborg oprettet i 1966, Danmarks Ingeniørakademi oprettet i 1967 og Handelshøjskolen i Københavns Aalborgafdeling oprettet i 1969. Siden Aalborg Universitets oprettelse i 1974, så har universitetet været kendetegnet ved en problembaseret og projektorienteret undervisningsform. Aalborg Universitet har også et fokus på et bredt samarbejde med både erhvervslivet og de offentlige myndigheder. Aalborg Universitet har også et bredt forskningsområde hvilket ligger i verdensklassen indenfor mange forskellige videnskabelige felter. Det meste af Aalborg Universitets organisation og uddannelser har til huse på universitetets campusområde i Aalborg Øst. Aalborg Universitet har dog også en del faciliteter og undervisning rundt om i Aalborg heriblandt en stor del i Aalborg Centrum. Aalborg Universitet har desuden siden 1995 haft en afdeling i Esbjerg og siden 2005 haft en afdeling i København. Aalborg Universitet har i dag cirka 19000 studerende og cirka 3000 ansatte. [3][4]

Profil[redigér | redigér wikikode]

Aalborg Universitet adskiller sig fra mange af de ældre og mere traditionelle danske universiteter ved følgende:

 • Aalborg Universitet fokuserer på tværfaglige, tværfakultære studier og et eksperimentel pensum baseret på et tværfagligt grundforløb med efterfølgende specialisering.[5]
 • Aalborg Universitets struktur er baseret på en pædagogisk struktur, som er problemcentreret og indeholder virkelighedstro projekter af uddannelses- og forskningsrelevans, som er blevet internationalt kendt og anerkendt, som Aalborg-eksperimentet eller Aalborg-modellen.[6]
 • Aalborg Universitets fokus på problembaseret og projektorganiseret modeller kommer til udtryk i praksis ved, at en stor del af undervisningen på hvert semester og det arbejde de studerendes laver under deres uddannelse primært handler om komplekse virkelighedstro problemer, som de studerende undrer sig over og forsøger, at finde et svar på igennem videnskabelige metoder, imens de arbejder sammen i grupper.

Administration og organisation[redigér | redigér wikikode]

Universitetet styres af en bestyrelse bestående af elleve medlemmer:

 • Seks medlemmer af bestyrelsen på Aalborg Universitet rekrutteres udenfor universitetet. Denne gruppe udgør flertallet af bestyrelsesmedlemmerne.
 • To medlemmer af bestyrelsen på Aalborg Universitet udpeges af det videnskabelige personale.
 • Et medlem af bestyrelsen på Aalborg Universitet udpeges af det administrative personale.
 • To medlemmer af bestyrelsen på Aalborg Universitet udpeges af de universitetsstuderende.

Bestyrelsen er universitetets øverste myndighed. Bestyrelsens opgaver er primært af strukturel, økonomisk og videnskabelig karakter. Medlemmerne af bestyrelsen vælges almindeligvis for fire år af gangen. Dette gælder dog ikke studenterrepræsentanterne, som sidder to år af gangen.[7]

Lokaliteter[redigér | redigér wikikode]

I Aalborg er universitetet primært beliggende på fire lokaliteter, Campus i Aalborg Universitetskvarter, Basis i Vestbyen, Sohngaardsholmsvej og Nytorv. Derudover befinder dele af idrætsuddannelsen og Humanistisk Informatik sig i det nyrenoverede Nordkraft centralt i Aalborg. Dele af arkitekturuddannelsen foregår på Utzon Center og Toldbod Plads ved Aalborg Havnefront. Institut for Kommunikation - Musik har sine uddannelser, og Center for Dansk Jazzhistorie har sit bibliotek i Musikkens Hus på havnefronten.[8] Klinisk Institut opholder sig på Aalborg Universitetshospital under al forskning og uddannelse.

AAU bygger desuden et 20.000 kvm campus til universitets kreative uddannelser, som forventes indflytningsklart i sommeren 2014.[9] Universitet ekspanderer også på campusset med bygninger for de uddannelser, som i dag findes på Sohngaardsholmsvej, bygningerne bliver bygget på Bertil Ohlins Vej i midten af campusset og i nyt område kaldet Campus Vest, som også er en del af Universitetskvarteret. Disse bygninger vil være klar til studiestart 2014.

Aalborg Universitet København findes på A.C. Meyers Vænge i de gamle Nokia-bygninger i Københavns Sydhavn. Aalborg Universitet Esbjerg findes på Niels Bohrs Vej i den nordlige del af Esbjerg.

Fakulteter og institutter på Aalborg Universitet[redigér | redigér wikikode]

Aalborg Universitet er inddelt i fire fakulteter med en række institutter, centre og studienævn under disse fakulteter. [10]

Særlige indsatsområder og tværfaglig forskning[redigér | redigér wikikode]

Aalborg Universitet udfører forskning inden for alle fakulteter. Det stærkeste forskningsområde er dog indenfor teknik, og universitetet har valgt sundhedsvidenskabelig teknologi og trådløs kommunikation, som særlige indsatsområder.

Aalborg Universitet har altid vedtaget en tværfaglig tilgang til forskningen, som denne ligesom undervisningen, er problembaseret. Dette kræver ofte bidrag fra en række videnskabelige discipliner, når et aktuelt problem skal løses. Aalborg Universitet har fem tværgående indsatsområder:

Internationale forbindelser[redigér | redigér wikikode]

Siden dets regionale start i 1974, har Aalborg Universitet vendt sit fokus mod en international orientering, hvilket gør det til et lokalt universitet med et internationalt udsyn. Aalborg Universitet fokuserer på internationalt samarbejde inden for forskningen og har blandt andet etableret en afdeling for trådløs kommunikation og satellit navigering ved University of Rome Tor Vergata i Italien og på Kolkata University i Indien samt to centre for telekommunikation, et på Birla Institute of Technology i Indien og yderligere et på Bandung Institute of Technology i Indonesien.

Femogtyve procent af universitetets forskere kommer fra udlandet, og gennem årene er antallet af internationale studerende været støt stigende, hvilket betyder at ti procent af den samlede studenterbestand i dag består af internationale studerende.

En anerkendelses udbetaling til Aalborg Universitet var grundlaget for UICEE Center for Problem Based Learning (UCPBL) i 2001, som efterfølgende har ført til udnævnelsen af Aalborg Universitet som UNESCO formandskab i problembaseret læring.

Universitetets specificitet[redigér | redigér wikikode]

Aalborg Universitetet er kendt for sit projektorienterede uddannelsessystem. En stor del af uddannelsen på Aalborg Universitetets er baseret på undervisning af de studerende til lære på egen hånd og i gruppearbejde. Denne fremgangsmåde har givet resultater, der svarer til andre danske universiteter med mindre teoretisk undervisning. Denne metode til gruppe baseret, projektorienteret læring anvendes på tværs af alle fagområder (fra datalogi til sociologi) og begynder på det første år af universitetet. Lokale gymnasier i Aalborg forberederer også deres elever til denne form for læring.

Samarbejdsaftaler med andre universiteter og højere læreanstalter[redigér | redigér wikikode]

 • Aalborg Universitet er medlem af det europæiske konsortium af innovative universiteter (European Consortium of Innovative Universities – ECIU), som blev grundlagt i 1997 af 10 europæiske universiteter. Målet var at skabe et europæisk netværk, hvor de deltagende universiteter kunne udveksle erfaringer og praksis i projekter inden for uddannelse, forskning og regional udvikling. I 2010 bestod ECIU af elleve medlemmer og tre udenlandske associerede partnere.[34]

Studenterorganisationer på Aalborg Universitet[redigér | redigér wikikode]

Følgende studenterorganisationer er direkte tilknyttet Aalborg Universitet og dets studerende:

Alumni og personer tidligere og nuværende tilknyttet Aalborg Universitet[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencet[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b Fakulteter og institutter - Aalborg Universitet
 2. ^ a b c Aau.dk: AAU i tal, hentet 10. juli 2014
 3. ^ Aalborg Universitets historie
 4. ^ Studerende i tal
 5. ^ Basis
 6. ^ AAU-modellen for problembaseret læring – Aalborg Universitet
 7. ^ Bestyrelsen på AAU -Universitetets øverste myndighed – Aalborg Universitet
 8. ^ Når huset står færdigt
 9. ^ ByensEjendom.dk
 10. ^ Oversigt over Aalborg Universitets fakulteter og institutter – Aalborg Universitet
 11. ^ Det Humanistiske Fakultet
 12. ^ Institut for Kommunikation – Institut for Kommunikation – Aalborg Universitet
 13. ^ a b Institut for Kultur og Globale Studier (CGS) – Institut for Kultur og Globale Studier – Aalborg Universitet
 14. ^ a b Forside
 15. ^ Det Samfundsvidenskabelige Fakultet – Aalborg Universitet (AAU)
 16. ^ Om instituttet
 17. ^ Institut for Statskundskab
 18. ^ Department of Business and Management – Business Studies: Fibigerstræde 4 – Aalborg University
 19. ^ Juraens Hus: Juraens Hus
 20. ^ Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet – Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet – Aalborg Universitet
 21. ^ Department of Architecture Design and Media Technology
 22. ^ Department of Civil Engineering – Aalborg University
 23. ^ Institut for Datalogi: Velkommen
 24. ^ Department of Electronic Systems
 25. ^ Department of Energy Technology – Department of Energy Technology – Aalborg University
 26. ^ Institut for Fysik og Nanoteknologi -Nanofysik og Nanobioteknologi – Aalborg Universitet
 27. ^ Forside Institut for Kemi og Bioteknologi – Aalborg Universitet
 28. ^ www.math.aau.dk: Institut
 29. ^ Home – Department of Mechanical and Manufacturing Engineering (M-Tech) – Department of Mechanical and Manufacturing Engineering – Aalborg University
 30. ^ Institut for Planlægning – Institut for Planlægning – Aalborg Universitet
 31. ^ Sundhedsvidenskab på AAU – Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet – Aalborg Universitet
 32. ^ [1]
 33. ^ Klinisk Institut - Klinisk Institut - Aalborg Universitet
 34. ^ European Consortium of Innovative Universities

Koordinater: 57°00′53″N 09°58′56″E / 57.01472°N 9.98222°Ø / 57.01472; 9.98222

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]