Abd al-Rahman 3.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
De politiske forhold på den Iberiske Halvø i det 10. århundrede.

Abd al-Rahman 3.[1] (88915. oktober 961 i Córdoba) var den 8. emir og den første kalif af Córdoba (912-961). Han nedstammede fra umayyaderne, der regerede Umayyade-kalifatet, og emir i Córdoba-emiratet i Al-Andalus. I 929 erklærede han sig selv kalif og skabte derved Córdoba-kalifatet. Al-Rahman 3. sørgede for ro i det splittede rige og forsvarede sig mod fatimiderne i Nordafrika og de kristne småstater (Kastilien, Léon og Navarra) i Nordspanien.

Under Abd al-Rahman 3. blev der skabt fred i landet, og det førte til et stort opsving i økonomien. Det blev desuden hjulpet på vej gennem indførelsen af orientalske og persiske kunstvandingsteknikker i landbruget og opbygningen af en silkeproduktion, baseret på dyrkning af Morbærtræer og silkeorme. Beherskelsen af søvejene i det vestlige Middelhav fik en tilsvarende stor betydning for handelen.

Ved opmuntring af kunst, kultur og videnskab og gennem en kraftig byggeaktivitet blev Córdoba ved siden af Konstantinopel og Bagdad i disse år til ét af de mest betydningsfulde kultur- og erhvervscentre ved Middelhavet.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jørgen Bæk Simonsen: Det spanske kalifat i Den store danske. Sidst opdateret: 2.2.2009. Besøgt d. 2.8.2010
Islam Stub
Denne islamartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.