Achilleus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Achilleus hos Lykomedes; fra siden af en græsk marmorsarkofag (ca. 240 e.Kr.) på Louvre

Achilleus er i græsk mytologi søn af Peleus og Thetis. Peleus var en græsk sagnhelt og søn af Zeus og næsten på højde med sin søn.

Thetis er datter af havguden Nereus og selv en havgudinde. Hun er meget smuk og kaldes i Iliaden "den sølverfodede". Zeus havde et svagt punkt for hende, hun snoede ham om sin lillefinger og fik ægteskabet med Peleus i stand. Thetis dyppede Achilleus i Styx' vand, og han blev usårlig – undtagen der hvor Thetis holdt ham: ankel og hæl. Hælen blev hans ømme punkt og ledte til hans død. Heraf kommer navnet akillessenen og udtrykket akilleshæl om et menneskes svage punkt.

Achilleus optræder i Iliaden, hvor han kæmper sammen med achaierne mod trojanerne (Ilion: grækere mod trojanere). Han skændes med kong Agamemnon og skænderiet resulterer i at Agamemnon fratager Achilleus hans krigsbytte, en smuk ung pige ved navn Briseis, der kaldes "den stramtombæltede" eller "den ferskenkindede". Herefter nægter Achilleus at deltage i kampen. Det fører til talrige tab, da han ikke kan undværes. Først da hans elskede våbensbror Patroklos bliver dræbt af den trojanske prins Hektor, genindtager han sin plads i rækkerne for at få hævn. Han dræber Hektor, og Iliaden slutter med Hektors begravelse.

Mens Troja står i flammer, dræber Hektors bror, Paris, Achilleus ved at ramme ham med en pil i hælen, hans eneste sårbare punkt. Han dør og når aldrig hjem, men hans søn Neoptolemos overtager hans plads, og viser sig at være lige så stor en helt som sin fader. Paris bliver senere skudt af Filoktetes. Efter det var blevet bestemt, at Odysseus skulle arve Achilleus' brynje i stedet for Aias, går Aias amok på en flok får.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]


MytologiStub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.