Adalstein af England

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Adalstein
Athelstan.jpg
Konge af England
Regerede 924939
Forgænger Edward og/eller Æthelweard
Efterfølger Edmund
Ægtefælle Ingen
Børn Ingen
Far Edward af Wessex
Mor Egwina
Født ca. 895
Død 27. oktober 939

Adalstein af England (angelsaksisk: Æðelstān, moderne engelsk: Athelstan) blev født omkring år 895 i Wessex i England og døde 27. oktober 939. Han blev gravlagt i klosteret Malmesbury Abbey i Wiltshire.

Anglosaksisk kroningssten i Kingston upon Thames med navnet Adelstan.

Han var konge af England i tidsrummet fra 924 til 939. Først fra 924 til 927 som konge af angelsakserne og fra 927 og frem som konge af England.

Han var søn af kong Edward den Ældre (moderne engelsk Edward the Elder). Edvard den ældre var søn af kong Alfred den Store af Wessex.

Som konge af England efterfulgte Adalstein sin halvbror Ethelweard (904-924). Ethelweard døde i Oxford efter kun at have været konge i seksten dage. Der er blevet spekuleret på om Ethelweard blev dræbt efter ordre fra Adalstein. Uanset blev Adalstein konge den 17. juli 924.

Adalsteins mor hed Egwina og var først kendt som en fattig datter af en hyrde. Edvard den ældre blev forelsket i hende. Der blev derfor stillet spørgsmålstegn om hvorvidt Adalstein retsligt kunne blive konge eftersom han ikke var blevet født indenfor ægteskab, og derudover var morens æt ikke god nok. Senere blev moren skildret som "en dame af adelsslægt".

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]