Adjungeret professor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Adjungeret professor er en titel der kan tildeles til personer på højt fagligt niveau som relevante institutioner (eks. et universitet) ønsker at hædre. Titlen medfører ikke aflønning ved eventuelle forelæsninger o.a. Honorering af ordinære arbejdsopgaver er fortsat til stede.

Efter nærmere aftale med institutionen kan en adjungeret professor holde forelæsninger, indgå i bedømmelsesudvalg mv. og deltage i institutionens forskning eller samarbejde med denne om forskningsprojekter. (ref. § 4 i nedenfor omtalte bekendtgørelse)

Titlen tildeles af universitetslovsinstitutionerne under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling[1].

Retten til at bære titlen gælder i fem år.

Gives også til ikke-videnskabsmænd[redigér | redigér wikikode]

Man behøver dog ikke at have udmærket sig ved akademisk eller videnskabeligt arbejde i egentlig forstand for at blive udnævnt til adjungeret professor. En række kendte danskere som politikerne Poul Nyrup Rasmussen, Uffe Ellemann-Jensen og Svend Auken, operachefen Kasper Bech Holten, chefredaktøren Tøger Seidenfaden og forfatterne Klaus Rifbjerg og Tor Nørretranders samt erhvervsmændene Mads Øvlisen og Christian Stadil er således alle blevet udnævnt til adjungerede professorer på danske universiteter uden at have nogen egentlig akademisk karriere bag sig. Ikke mindst Copenhagen Business School (CBS) og Aalborg Universitet har givet titler som adjungeret professor til offentligt kendte ikke-forskere. Skikken har ført til kritik af universiteterne for at gå for meget efter at skaffe opmærksomhed, men er blevet forsvaret af Finn Junge-Jensen, tidligere rektor ved CBS, blandt andet med argumentet, at "i et videnssamfund produceres viden ikke kun inden for de traditionelle universitære rammer, men også ude i samfundet. Og blandingen mellem den viden, der erhverves i erhvervslivet, den offentlige sektor og politik, og så den viden, vi har på universiteterne, er ofte utrolig frugtbar".[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]