Administrerende direktør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En administrerende eller administrativ direktør betegner i en virksomhed den person, der tegner virksomheden udadtil og som har det overordnede ansvar for den daglige ledelse af virksomheden og dennes drift, omsætning og øvrige resultater. Den engelske betegnelse er Managing Director, svenske Verkställande direktör (VD) og tyske Geschäftsführer.

Typisk, men ikke altid, refererer den administrerende direktør til virksomhedens bestyrelse, og ansættes og afskediges af denne. Når virksomheden er et moderselskab i en koncernstruktur med flere juridiske selskaber betegnes den øverste direktør ofte koncerndirektør eller den engelske titel Chief executive officer, forkortet CEO. For at anvende titlen koncerndirektør eller CEO skal der være en organisation, selskabsstruktur, rapportere til en bestyrelse og indgå i en direktion.[kilde mangler] Eksempler på danske CEO's er Lars Rebien Sørensen i Novo Nordisk A/S og Jørgen Vig Knudstorp i LEGO.

I visse offentligt ejede virksomheder samt i nogle organisationer benævnes den administrerende direktør generaldirektør. Det gælder bl.a. DR og tidligere også DSB og Post & Telegrafvæsnet.

Firma Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg